Fostul director al Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte spune că secţii întregi au dispărut

Epoch Times România
27.09.2012

Fostul director general al Combinatului de Oţeluri Speciale din Târgovişte, Ioan Ferariu, susţine că secţii întregi, precum turnătoria bare, turnătoria mixtă sau laminorulul degrosisor şi de semifabricate au dispărut din structura Mechel Târgovişte, unele fiind vândute la fier vechi.

Ioan Ferariu, care a deţinut funcţia de director al Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte din 1986 până la privatizarea acestuia, în 2002, spune că se aştepta ca Mechel să vândă combinatul târgoviştean.

''Vreau să spun că mă aşteptam la un asemenea deznodământ, ca ăştia să vândă. Din păcate noi nu mai putem interveni ca această unitate să fie vândută la un investitor care să facă ceva cu ea. Dacă îl vinde cuiva care vrea să îl taie şi să îl vândă la fier vechi vă daţi seama ce greu va fi pentru toată lumea din Târgovişte. Cel care vine nu mai vede un combinat integrat cu tot ce îi trebuie, pentru că foarte multe secţii au dispărut. Turnătoria de bare a dispărut, tunătoria mixtă a dispărut, LDS (n.r., laminorul degrosisor şi de semifabricate) a dispărut, unităţi foarte mari şi cu greutate în COS Târgovişte ca producţie şi ca flux tehnologic sunt dispărute, fie tăiate şi vândute la fier vechi, fie transportate şi vândute în altă parte'', a precizat Ioan Ferariu, joi, într-o conferinţă de presă.

Fostul director al Combinatului de Oţeluri Speciale de la Târgovişte spune că, acum câţiva ani, a fost demontat un utilaj care, în caz de necesitate sau de război, putea produce componente de armament, un utilaj despre care se spune că era unic în Europa de Sud Est.

''E vorba de o maşină radială de forjat, cumpărată înainte de privatizarea combinatului şi care a costat 12 milioane de dolari. Ştia să facă, şi noi am făcut şi exportat, corpuri de bombe şi care ştia să facă ţeava de autotun de 11-12 metri. Cu colaborare la SARO, în acea zonă a fost dezvoltată o mare unitate care făcea ghintuirea ţevii, prelucrarea acesteia. Această maşină a fost demontată şi dusă în Rusia, cred că acum doi ani. Nu a fost nevoie de o autorizaţie specială, a fost nevoie ca ei să finalizeze obligaţiile lor contractuale, ca ei să fie independenţi, să nu mai aibă niciun fel de obligaţii, după care au început demontarea. Au mai fost demontate şi alte prese mari'', a menţionat Ioan Ferariu.

Acesta a mai spus că în 1989 combinatul avea peste 10.000 de angajaţi, la privatizare, în 2002, avea circa 6.500, iar acum mai sunt 2.000 de angajaţi. Ferariu a adăugat că privatizarea combinatului a fost un eşec.

''Privatizarea a fost un dezastru. COS a fost vândut pe 1,4 milioane de dolari. Numai cu câţiva ani înainte cumpărase nişte utilaje performante, numai unul a costat 12 milioane de dolari, alte utilaje erau urmarea unei modernizări cu un cost de 12-13 milioane de dolari'', a declarat Ferariu.

Combinatul a fost preluat, în 2002, de firma elveţiană Conares Trading, care a devenit ulterior operatorul grupului metalurgic rus Mechel.

Compania rusă Mechel vrea să se retragă din România şi speră să obţină 150 milioane de dolari din vânzarea combinatelor Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte, Ductil Steel şi Laminorul Brăila, a anunţat, miercuri, publicaţia rusă 'kommersant.ru.'

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor