Disponibilizaţii Mechel se organizează într-un combinat social

(photos.com)
Bogdan Costea
25.01.2013

Foştii angajaţi ai combinatului Mechel au fost invitaţi de agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) pentru a se înscrie într-un proiect ce vizează înfiinţarea unui combinat social. În cadrul acestuia, cel puţin 380 de persoane se vor angaja în producţie pentru firma Ves SA, societate care are contract de furnizare cu IKEA, companie suedeză de mobilier. După cum scrie publicaţia locală Gazeta de Cluj, combinatul social ar urma sa-şi înceapă activitate din aprilie-mai 2013, urmând ca până la acel moment să fie asigurat sediul şi liniile de producţie. În funcţie de aptitudini, de gradul de ocupare, de vârstă şi nu numai, vor fi selectate persoanele care vor intra să lucreze în combinatul social, pe de o parte în calitate de asociaţi şi proprietari, iar pe de altă parte, ca mentori.

A doua componentă a proiectului este destinată altor 360 de persoane, care vor beneficia de instruire pentru reîncadrarea pe piaţa muncii şi un stimulent financiar pentru viitorii lor angajatori, de 1.000 de euro. ”Condiţia este ca firmele să păstreze angajările minim un an de zile”, a explicat directorul AJOFM, Daniel Don. Proiectul, per ansamblu, este finanţat prin fonduri europene în valoare de 6,4 milioane de euro, fiind destinat în mod special persoanelor disponibilizate în prima tranşă de concedieri de la Combinatul Mechel, fostă Industria Sârmei.

Preşedintele Comisiei de Muncă a Senatului, Liviu Pop, a lăudat iniţiativa. ”Câmpia Turzii era un oraş monoindustrial, dar astfel de locuri sunt mult mai multe în ţară. Mă mir cum de până acum nu s-a gândit nimeni să implementeze astfel de proiecte, pentru ca oamenii din aceste zone nu îşi mai pot găsi un loc de munca”, a spus Liviu Pop.


Un combinat social este o organizaţie care foloseşte strategii comerciale pentru a îmbunătăţi bunăstarea unei comunităţi, spre deosebire de maximizarea profitului pentru acţionari externi. Combinatele sociale pot fi non-profit sau nu, iar unele sunt organizate sub forma unei cooperative, organizaţii mutuale sau afaceri sociale. Multe întreprinderi sociale consideră că au obiective de ordin social, dar sunt motivate şi de ideea că aceste obiective vor face pe termen lung ca întreprinderea să aibă succes financiar. Acestea sunt diferite în sensul că nu îşi propun să creeze profit pentru investitori, decât în cazul în care astfel îşi pot dezvolta capacitatea de a-şi îndeplini misiunea socială.

Termenul are înţelesuri diferite în Marea Britanie, SUA şi Asia. În SUA, termenul este asociat cu ideea de a ”face acte de caritate prin afaceri”, mai degrabă decât ”a face afaceri pentru binele social”. În alte state există un accent mai puternic pe organizarea comunităţii, controlul democratic al capitalului şi principiile mutuale, aspecte care se îndepărtează de ideea de caritate. În ultimii ani, afacerile cu obiective sociale au înregistrat o creştere, prin perspectiva responsabilităţii sociale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor