Cu ştreangul de gât. Protest pentru susţinerea Legii Dării în Plată (Video)

Sute de persoane au ieşit duminică în stradă pentru a susţine Legea Dării în Plată, lege care, susţin ei, i-ar ajuta să scape de abuzurile băncilor.
Loredana Diacu
28.02.2016

alte articole

Marş de protest pentru susţinerea Legii dării în plată (Epoch Times România)
Loredana Diacu
28.02.2016
Se încarcă player-ul...

Sute de români, veniţi din mai multe localităţi ale ţării, s-au strâns duminică, în Piaţa Victoriei, de unde au plecat într-un marş prin Capitală, pentru susţinerea legii dării în plată. Această lege le-ar permite celor care nu-şi mai pot plăti ratele la credite să lase băncii imobilul ipotecat, pentru stingerea datoriei.

Mulţi dintre participanţi, oameni sufocaţi de rate bancare, au venit purtând câte un ştreang la gât, simbol al disperării la care au ajuns cei ce nu-şi mai pot plăti creditele după ce şi-au văzut ratele dublate:

"Dorim să facem o acţiune tematică, nu va fi un miting, căci avem o oarecare cultură şi bun simţ şi considerăm că nu strigătele de stradă vor aduce un efect benefic. Noi dorim să transmitem un cadou de mărţişor BNR-ului care, în permanenţă, s-a situat de partea băncilor şi această acţiune va fi modul nostru prin care le vom transmite: dacă până acum s-au sinucis peste 32 de persoane, sperăm să nu fie şi victime viitoare, oameni care nu îşi mai pot susţine ratele. Noi susţinem legea dării în plată pentru că este o lege mai mult decât onestă. În condiţiile în care nu există o lege de echilibrare a contractelor, în care băncile refuză să negocieze, avem decizii judecătoreşti definitive care nu sunt puse în practică de către bănci, dorim să atragem atenţia asupra acestui lucru", a declarat Daniel Teodorescu, unul dintre organizatorii evenimentului de astăzi.

Comentând ultima intervenţie publică a guvernatorului BNR pe acest subiect, respectiv că această lege creează precedente periculoase iar dacă românii care acum vin cu cheia de la casă ar putea veni cu cheia de la maşină, cu frigiderul etc. la bancă, Teodorescu l-a acuzat pe Isărescu de declaraţii iresponsabile:

"(Declaraţia lui Isărescu.r) este mai mult decât iresponsabilă şi aş dori să îi transmit că la următorea ieşire în presă să ne pună la dispoziţie un contract de credit cu o ipotecă pusă pe un frigider sau alte obiecte enumerate de dânsul. Se încearcă o manipulare!", a adăugat Teodorescu.

Venit tocmai din Constanţa, un alt participant s-a plâns de abuzul băncii care i-a scos la licitaţie casa:

"Susţin legea dării în plată, motiv pentru care am venit la acest protest. Am luat un credit ipotecar, banca mi-a dat 60.000 de euro, le-am dat 54.000 de euro înapoi şi acum mai cer 61.000 de euro. Terenul este la bancă şi acum vor să-mi scoată şi casa la licitaţie, mult subevaluată, aşa cum se face acum. Evaluatorii au făcut evaluarea pe genunchi, nimeni nu i-a văzut, m-am trezit cu evaluarea făcută şi casa scoasă la licitaţie. E incredibil ce se întâmplă, motiv pentru care stau cu ştreangul la gât", a declarat dl Rotaru.

Marş de protest pentru susţinerea Legii dării în plată (Epoch Times România)
Marş de protest pentru susţinerea Legii dării în plată (Epoch Times România)

Potrivit protestatarilor, băncile nu trebuie să se teamă că se vor trezi cu o invazie de români care îşi vor lăsa casele pentru a scăpa de credite. Cei mai mulţi oameni, care au plătit rate ani de zile şi au investit şi material şi sentimental în casele pe care le-au cumpărat pe credit, vor doar să ştie că au şi o alternativă, dacă într-o bună zi se vor trezi că nu mai pot plăti ratele care, în cazul multora dintre ei, sunt duble faţă de cât şi-au asumat când au semnat contractul cu banca.

"Am un credit în CHF din 2008, un credit de 137.000 de franci. Mi s-a mărit rata de la 1650 de lei la cât am bătut palma prima oară, la aproape 3000 de lei, ceea ce este exorbintant şi peste puterea noastră. Ne-am dori o alternativă, nu am dori să dăm casa băncii, căci în momentul de faţă am plătit deja o vilă şi pe spinarea noastră a rămas totul, dobânda, deprecierea valutei, scăderea pieţei imobiliare, e prea mult pentru oricine. În aceste case s-a investit, nimeni nu îşi doreşte să dea casa, toţi dorim o alternativă!", a declarat Laura Răileanu.

Marş de protest pentru susţinerea Legii dării în plată (Epoch Times România)
Marş de protest pentru susţinerea Legii dării în plată (Epoch Times România)

"La marşul acesta ne-a adus disperarea, copiii mei şi-au luat un credit în franci, în 2008. Au pornit de la o rată de 10 milioane şi acum au ajuns la o rată de 20 de milioane. Eu îl întreb pe dl Mugur Isărescu, cum se poate aşa ceva?", a declarat dna Diaconu Leonora, venită din Galaţi.

La fel ca şi dna Răileanu, şi protestara din Galaţi a declarat că ceea ce îşi doresc copiii ei este o alternativă, băncile să se aşeze la negocieri, nu să îşi dea casa pentru care au plătit 8 ani.

Marş de protest pentru susţinerea Legii dării în plată (Epoch Times România)
Marş de protest pentru susţinerea Legii dării în plată (Epoch Times România)

Din Piaţa Victoriei, participanţii au pornit la marş, oprindu-se în faţa sediului Băncii Naţionale unde au strigat "Ruşine!", au cerut demisia guvernatorului Mugur Isărescu şi au aruncat monezi. Punctul terminus al marşului a fost în Piaţa Constituţiei.

Reamintim că, adoptată în noiembrie 2015, în Parlament, cu o majoritate zdrobitoare de voturi, legea dării în plată permite unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat.

Practic, legea prevede că, la momentul încheierii contractului, pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

Actul normativ a stârnit nemulţumirea bancherilor care au anunţat că îi vor cere preşedintelui Iohannis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la acest act normativ. Iohannis nu a sesizat CCR însă, în decembrie, a întors legea în Parlament spre reexaminare.

Legea dării în plată, care a primit aviz negativ de la Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii, urmează să fie dezbătută în plenul Senatului, cel mai probabil săptămâna viitoare, iar votul final va fi dat ulterior în plenul Camerei Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor