Mii de polonezi se revarsă pe străzile Varşoviei pentru a protesta împotriva guvernului

Cel mai recent dintr-o serie de proteste anti-guvern în Polonia a atras mii de oameni pe străzile capitalei Varşovia. Dar, de această dată, ei au ieşit şi pentru a-l apăra pe bărbatul care a condus mişcarea pro-democraţie ce a dus la răsturnarea regimului comunist.
Protest anti-guvern şi de susţinere a fostului preşedinte Lech Walesa în Varşovia, 27 februarie 2016.
Protest anti-guvern şi de susţinere a fostului preşedinte Lech Walesa în Varşovia, 27 februarie 2016. (Captură Foto)

Mii de polonezi au ieşit sâmbătă pe străzile Varşoviei pentru un protest “Noi, Poporul” îndreptat împotriva guvernului conservator care este acuzat de slăbirea fundamentelor democratice ale ţării.

De la câştigarea alegerilor parlamentare în toamna anului trecut cu o majoritate clară, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a luat măsuri pentru reducerea libertăţilor presei şi pentru a controla Curtea Constituţională.

Protestul a fost organizat de Comitetul pentru Apărarea Democraţiei (KOD), care a fost format în noiembrie 2015, la scurt timp după victoria PiS.

Sloganul “Noi, Poporul” a fost inspirat din prefaţa Constituţiei Statelor Unite.

Cel puţin 15.000 de polonezi s-au adunat pe străzile Varşoviei, conform poliţiei, în ciuda frigului de afară. Totuşi, primăria capitalei, care este aliată cu opoziţia, a declarat că numărul manifestanţilor a fost mai degrabă 80.000.

Manifestanţii au scandat “Vom apăra democraţia” şi “Lech Walesa” - fostul lider al mişcării Solidaritatea şi fost preşedinte al ţării -, au fluturat steaguri şi bannere şi au ascultat discursuri.

Protestul a urmărit iniţial să se concentreze doar pe guvernul PiS dar noile acuzaţii formulate împotriva lui Lech Walesa, conform cărora acesta ar fi colaborat cu poliţia secretă comunistă, a declanşat un val de simpatie pentru fostul preşedinte polonez. Walesa a condus mişcarea pro-democraţie Solidaritatea, care a dus la prăbuşirea comunismului în 1989. În plus, el este laureat la Premiul Nobel pentru Pace.

Săptămâna trecută, procurorii de stat au confiscat de la văduva unui fost general comunist mai multe dosare din perioada 1970-1976, care susţineau că Walesa ar fi fost colaborator.

În timp ce a recunoscut în mod enigmatic că “a făcut o greşeală”, fostul preşedinte insistă că dosarele care îl implică sunt “complet false”.

În faţa acuzaţiilor, Walesa a primit un sprijin puternic din partea cetăţenilor polonezi care consideră că acesta a făcut mai mult decât oricare altă persoană în anii 1980 pentru a declanşa dispariţia comunismului în Polonia, care în cele din urmă s-a prăbuşit şi pe cuprinsul Europei de Est.