Protest spontan la Complexul Energetic Hunedoara. Sindicaliştii se tem de un val de disponibilizări
alte articole
Protestele se ţin lanţ la Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Peste 300 de angajaţi ai termocentralei Mintia, din cadrul CEH au declanşat miercuri un nou protest spontan în curtea întreprinderii, relatează Agerpres.
Potrivit preşedintelui Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crişovan, salariaţii, ameninţaţi cu disponibilizarea, sunt nemulţumiţi că nu cunosc strategia viitoare a companiei.
Crisovan a explicat că sindicaliştii cer explicaţii în privinţa unui proiect de organigramă a CEH care prevede disponibilizarea a 350 de angajaţi de la Mintia, în condiţiile în care 800 de salariaţi ai complexului ar îndeplini condiţiile de pensionare.
"Am cerut să vină să discutăm (reprezentanţii administraţiei CEH şi ai Ministerului Energiei, n.r.) şi să vedem cine a făcut propunerile acestea de disponibilizări. Nu ne ia nimeni în seamă. Le oferim soluţii (administraţiei CEH, n.r.), dar nu le iau în seamă. Am cerut chiar să se micşoreze salariile la un plafon maxim de 3.500 de lei, dar nu vor', a declarat liderul sindical.
Protestul are loc în curtea termocentralei Mintia, fiind prezenţi muncitori din schimbul de noapte, o parte dintre salariaţii care ar urma sa intre în schimbul de după-amiază şi alţi angajaţi aflaţi în timpul liber.
Reamintim că de la intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara protestele s-au ţinut lanţ. Cel mai recent protest a avut loc în urmă cu 2 zile, când sute de mineri s-au blocat în subteran.
Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat în septembrie 2012 în urma fuziunii Electrocentrale Deva (termocentrala Mintia) şi Electrocentrale Paroşeni, iar în februarie 2013, a fuzionat cu Societatea Naţională a Huilei (CNH). Trei ani mai târziu, în lipsa oricărui plan de restructurare şi eficientizare, cu un management neprofesionist, din cauza unor contracte de achiziţie de cărbune din import păgubitoare, CE Hunedoara a ajuns la pierderi de 1 miliard de lei şi datorii de multe sute de milioane de lei, dintre care peste 300 milioane lei doar la stat. La aceste cauze se adaugă şi deciziile politice dăunătoare ale guvernelor Ponta, relata în mai 2015, Hotnews