IKEA s-a sustras de la plata unor impozite de peste un miliard de euro în detrimentul mai multor state europene

Această imagine făcută pe 25 februarie 2013 prezintă un panou publicitar pentru chiftele IKEA în Stockholm. (Jessica Gow / AFP / Getty Images)
Ana Ion
14.02.2016

Gigantul suedez Ikea, numărul unul la nivel mondial în domeniul vânzării de mobilier, a fost acuzat de europarlamentari din Grupul Verzilor că s-a sustras de la plata unor impozite de peste 1 miliard de euro, în detrimentul mai multor state europene, reiese dintr-un raport obţinut de AFP, şi citat de Hotnews.ro.

"Întreprinderea multinaţionala suedeză este structurată astfel încât s-a putut sustrage plăţii unor impozite de peste un miliard de euro în ultimii 6 ani în detrimentul mai multor state europene", se arată într-un comunicat reprezentanţii Grupului Verzilor / ALE din Parlamentul European.

"În linii mari, IKEA a folosit lacunele fiscale oferite de Olanda, Belgia şi Luxembourg", adaugă eurodeputaţii, precizând că "doar pentru anul fiscal 2014" raportul de ancheta evaluează "pierderi fiscale de 35 milioane de euro pentru Germania, 24 de milioane de euro pentru Franţa şi 7,5 milioane de euro pentru Belgia".

În urma acestor constatări, eurodeputaţii verzi au transmis o scrisoare către comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, şi către Pierre Moscovici, comisarul european pentru fiscalitate, invitându-i pe aceştia să lanseze o procedură de examinare a ajutoarelor de stat pentru a verifica posibila existenţă a unei încălcări a legislaţiei europene în domeniu concurenţei, arată sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor