Şeful ANAF Gelu Diaconu, urmărit penal în dosarul Voicu-Păun
alte articole
Preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, şi vicepreşedintele instituţiei, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, au fost puşi sub urmărire penală pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite în dosarul Voicu-Păun, au anunţat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, procurorii DNA.
La scurt timp după anunţ, ministrul de Finanţe, Anca Dragu, le-a cerut demisia celor doi înalţi oficiali subliniind că "Fiscul este una dintre cele mai importante instituţii din România, iar conducerea sa trebuie să fie mai presus de orice suspiciune".
În acelaşi dosar au fost inculpaţi şi Gheorghe Ivan, manager al proiectului "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi", Costel Iulian Paraschiv, manager al proiectului "Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine", Valeria Irina Radu, manager general al Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa", Florentina Rotaru, responsabil financiar, Vasilică Grigore, Carmen Olteanu (soţia deputatului PSD Mădălin Voicu), Valentin Pepenel şi Florin Bogdan Paraschiv.
Acuzaţiile procurorilor DNA
1. Cu referire la proiectul "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi", finanţat cu fonduri europene:
Grupul ţintă (reprezentând un număr de 3.296 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile) a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanţii, aceştia din urma neavând cunoştinţă despre faptul că au făcut parte din grupul ţintă.
Pentru a-şi însuşi în mod ilicit sume din cadrul proiectului, de comun acord cu conducerea Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, managerul de proiect Ivan Gheorghe împreună cu membrii echipei de management, Grigore Vasilică – soţia lui Ivan Gheorghe, Rotariu Florentina – responsabil financiar, Pepenel Valentin – coordonator naţional, au supraevaluat costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului. În acest sens, în perioada derulării proiectului, persoanele anterior menţionate au încasat următoarele sume, după cum urmează:
- Ivan Gheorghe – 1.066.186 lei în perioada 24.09.2010 – 03.04.2014
- Grigore Vasilică – 676.255 lei în perioada 24.09.2010 – 03.04.2014
- Rotariu Florentina - 277.367 lei în perioada 24.09.2010 – 06.08.2013
- Pepenel Valentin – 459.244 lei în perioada 24.09.2010 – 03.04.2014
2. Cu referire la proiectul "Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine", finanţat cu fonduri europene:
În cadrul proiectului, în vederea stimulării persoanelor din grupul ţintă, managerul proiectului, Paraschiv Iulian a propus acordarea unei subvenţii de 600 de lei tuturor persoanelor care au absolvit cursurile de calificare/formare profesională prin intermediul proiectului. Prin Decizia nr.1 din 22.08.2011 semnată de preşedintele Nicolae Păun propunerea a fost validată.
A rezultat că persoane din cadrul grupului ţintă, care urmau să participe la cursurile de formare, au fost chemate în diverse locaţii din localităţile aparţinând judeţelor vizate de proiect şi au fost informate că vor avea loc nişte cursuri de calificare pe diverse meserii (florar, lucrător comerţ, bucătar, lucrător construcţii) şi vor primi şi bani din fonduri europene. Ulterior, unele dintre aceste persoane au urmat câteva ore de curs şi la final au primit un certificat de absolvire precum şi sume de bani între 300 şi 600 de lei. Alţi participanţi, deşi s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs şi totuşi, unii dintre ei, au primit sume de bani între 300 şi 600 de lei sau nu au primit deloc.
3. Reprezentanţii Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa" ar fi deturnat, de asemenea, şi fondurile alocate de la bugetul de stat
Pentru deturnarea fondurilor alocate de la bugetul de stat, conducerea Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa", împreună cu departamentul de contabilitate (reprezentat de Rotariu Florentina şi Radu Irina Valeria) a întocmit în fals mai multe convenţii civile ce presupuneau angajarea fictivă, pe o perioadă determinată, în cadrul Asociaţiei Partida Romilor, a unor membri ai asociaţiei din judeţele ţării. Aceştia trebuiau să fie plătiţi cu circa 1500 lei, sumă pe care nu au primit-o niciodată şi nici nu aveau cunoştinţă despre aceasta. Pentru întocmirea acestor convenţii civile, Rotariu Florentina a folosit datele de identitate înscrise pe copii ale cărţilor de identitate ale membrilor Asociaţiei Partida Romilor, care se aflau la sediul din Bucureşti.
Modalitatea frauduloasă de deturnare a fondurilor primite de la bugetul de stat a fost descoperită în contextul în care, o parte dintre persoanele angajate în mod fictiv (prin convenţii civile) au primit la domiciliu de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi de la A.N.A.F., decizii de impunere prin care li se solicită plata contribuţiilor sociale datorate în baza "presupuselor activităţi" efectuate în cadrul Asociaţiei Partida Romilor.
În perioada 2011-2015, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu şi a asigurat soţiei acestuia Olteanu Carmen, un salariu (fără nicio contraprestaţie), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociaţia Partida Romilor. Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcţionari şi demnitari, intervenţii concretizate în contextul validării proiectelor cu finanţare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa.
Tot în vederea disimulării actelor nelegale întreprinse, Păun Nicolae a iniţiat următoarele activităţi:
- colectarea (prin intermediul reprezentanţilor regionali ai Asociaţiei Partidei Romilor ”Pro Europa”) a deciziilor de impunere deja recepţionate de persoanele care au fost incluse fictiv în proiectele finanţate cu fonduri europene;
- solicitarea reprezentanţilor regionali ai Asociaţiei Partidei Romilor ”Pro Europa” să transmită persoanelor ce au primit decizii de impunere că situaţia va fi rezolvată fără ca acestea să fie nevoite să plătească sumele de bani imputate de A.N.A.F.;
- influenţarea declaraţiilor date în calitate de martor de către persoane angajate sau beneficiare în cadrul proiectelor, inclusiv prin oferirea unor sume de bani.
De asemenea, în acelaşi context, ca urmare a demersurilor iniţiate de deputatul Păun Nicolae şi mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, preşedintele A.N.A.F. Diaconu Gelu - Ştefan, împreună cu vicepreşedintele A.N.A.F., Gogancea-Vătăşoiu Mihai au emis circularele nr. 10/07.01.2015 şi A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenţii civile la Asociaţia Partida Romilor şi notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuţii. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligaţie de plată.
Circularele nr. 10/07.01.2015 şi A-PRS1391/08.05.2015 au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale. Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuţiilor, în cazul deciziilor deja comunicate.
Aceste acţiuni au produs, pe de o parte, un prejudiciu bugetului de stat (aferent neîncasării contribuţiilor sociale), iar pe de altă parte un folos patrimonial în beneficiul Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii."
Pentru mai multe detalii despre dosarul Voicu-Păun intraţi aici.