Cu doctoratele la control. Ponta, Oprea, Onţanu, Licu, Tobă aşteaptă verdictul final

O serie de demnitari suspectaţi ca şi-au obţinut doctoratele prin furt intelectual ar putea fi deposedaţi de titlurile obţinute abuziv.
Andrei Pricopie
10.05.2016

alte articole

Gabriel Oprea (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
10.05.2016

Mai mulţi demnitari cu greutate precum fostul premier Victor Ponta, fostul vicepremier Gabriel Oprea, ministrul de Interne Petre Tobă sau adjunctul Procurorului General, Bogdan Licu, ar putea rămâne fără doctorate dacă Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare constată că au fost obţinute prin plagiat.

Ministerul Educaţiei a solicitat CNATCU să înceapă o analiză a tezelor respective şi, în termen de 45 de zile să dea un verdict final. În paralel, universităţile unde şi-au susţinut respectivele doctorate vor face propria analiză pe care, în termen de 30 de zile, o vor înainta CNATCU.

Decizia CNATDCU poate fi contestată in termen de 10 zile, Consiliul având alte 10 zile pentru analiza acesteia. Odată stabilit că avem de-a face cu o teză plagiată, instituţia va înainta ministrului Educaţiei decizia de retragere a titlului de doctor, acesta din urmă fiind obligat să emită ordinul de retragere. Procedura de retragere poate dura între 5 zile şi două luni.

Patru profesori şi nouă presupuşi plagiatori

Guvernul a hotărât relativ recent că orice persoană fizică poate sesiza CNATDCU cu privire la posibilele cazuri de plagiat, astfel că patru profesori de la universităţi din străinătate au decis să ia inţiativa în acest sens.

Cel de la care a pornit totul a fost Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, care a sesizat CNATDCU în luna martie a acestui an, demers la care s-au alăturat şi profesorul Vladimir Tismăneanu de la University of Maryland, SUA, dr. Lucian Ancu de la University of Geneva, Elvetia, şi profesorul Horia Cornean de la Aalborg University din Danemarca.

"În numele meu personal, precum şi în numele celorlalţi semnatari ai acestei scrisori, de la care am obţinut acordul de a-i reprezenta, depun pe această cale o sesizare referitoare la nerespectarea standardelor de etică profesională de către persoanele numite în lista de mai jos, mai precis suspiciunea de plagiat a tezelor de doctorat.

Tezele de doctorat ale subnumiţilor au fost analizate în urma unor anchete de presă, iar rezultatele oferă dovezi incontestabile cum că numitele lucrări ar fi fost plagiate în mod masiv. În dreptul fiecărui nume găsiţi numele coordonatorului de doctorat precum şi adresa electronică a rezultatelor fiecărei analize efectuate şi publicate în presă", scrie Cristian Dogaru, în sesizare.

Cine sunt cei vizaţi de sesizare: Victor Viorel Ponta (coordonator Adrian Nastase), Gabriel Oprea (coordonator Ion Neagu), Neculai Onţanu (coordonator Gabriel Oprea), Bogdan Licu (coordonator Gabriel Oprea), Loredana Radu (coordonator Gabriel Oprea), Adela Popescu (coordonator Gabriel Oprea), Mihai Stănişoară (coordonator Gabriel Oprea), Dumitru Pârvu (coordonator Gabriel Oprea) şi Petre Tobă (coordonator Anghel Andreescu).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor