Emilia Şercan: "Educaţia este subfinanţată dar pentru 'stâlpii securităţii naţionale' se găsesc bani"

Membrii "academiei de cumetrie" a lui Gabriel Oprea au încasat în primele trei luni din 2016 suma de 301.698 lei, asta în condiţiile în care mii de copii de prin satele ţării renunţă la şcoală pe motiv de lipsă de bani.
Emilia Şercan
Emilia Şercan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În timp ce mii de copii din mediul rural renunţă, an de an, la studii căci nu au bani pentru transport ca să ajungă la şcoală, membrii Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale fondată de Gabriel Oprea încasează sume consistente de la buget, atrage atenţia jurnalista Emilia Şercan.

Autoare a unor investigaţii incendiare despre doctoratele plagiate ale unor politicieni şi despre academia fostului vicepremier - acuzat că şi-a plagiat doctoratul - Şercan arată, într-o postare pe Facebook că suma de bani plătită în ianuarie de la buget pentru salariile academicienilor George Maior, Remus Pricopie, Dan Mihalache, Vasile Dîncu, Adrian Curaj, Petre Tobă şi compania a fost de 119.719 lei.

Jurnalista remarcă însă că suma virată către academicienii lui Oprea este în scădere, ceea ce nu înseamnă că statul le-a scăzut indemnizaţiile, ci că "nişte academicieni au şters-o englezeşte" în urma articolelor apărute în presă.

Redăm postarea jurnalistei.

"Acum exact o lună, când am reuşit să reconstitui parţial lista membrilor Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (găsiţi textul aici), am scris că suma de bani plătită în ianuarie de la buget pentru salariile academicienilor George Maior, Remus Pricopie, Dan Mihalache, Vasile Dîncu, Adrian Curaj, Petre Tobă şi compania a fost de 119.719 lei.

Suma pentru primele trei luni din 2016 a ajuns la 301.698 lei, aşa cum a scris de dimineaţă Florin Cîţu pe pagina lui de Facebook.

Dacă în ianuarie suma a fost de 119.719 lei, iar în februarie şi martie a fost cumulată la 181.979 lei, rezultă că media pentru februarie şi martie este 90.989, deci mai mică decât totalul din ianuarie, ceea ce înseamnă că nişte academicieni au şters-o englezeşte, retrăgându-se după ce am tot scris în această perioadă.

De altfel, în textul menţionat mai sus am scris despre unii academicieni care şi-au dat demisia, precum Eduard Hellvig, şeful SRI, Liviu Gabriel Ispas, secretar de stat la Ministerul Educaţiei, sau Vasile Mihai Ozunu, prietenul lui Gabriel Oprea. Între timp, este posibil să fi plecat şi alţii, cum ar fi de exemplu academicianul Petre Tobă, însă pentru el nu am nicio confirmare clară.

În plus, măreaţa academie despre care nimeni nu ştie ce produce, cu ce se ocupă şi cine-i sunt, oficial, membrii, a mai primit de la bugetul de stat subvenţii de 352.464 lei. Eu întreb cine a aprobat aceste subvenţii şi dacă îmi poate da cineva o mână de ajutor ca să înţeleg mecanismul, rămân recunoscătoare.

În tot acest timp, educaţia este subfinanţată, şi ca să dau doar un simplu exemplu, mii de copii din mediul rural renunţă la scoală în fiecare an pentru că nu au bani pentru transport ca să ajungă la şcoală pentru că locuiesc la kilometri distanţă. Totuşi, bani pentru "stâlpii securităţii naţionale" se găsesc de la lună la lună mai mulţi." scrie Emilia Şercan.

Reamintim că Emilia Şercan a dat în judecată academia înfiinţată de generalul Gabriel Oprea, după ce aceasta a refuzat să dezvăluie cine sunt membrii săi, în ciuda faptului că aceştia sunt plătiţi direct din bugetul de stat.