Cazul Tobă. Noul ministru al Culturii: Plagiatul este inadmisibil, este o decredibilizare profundă

Deşi au trecut luni bune de când jurnalista Emilia Şercan a publicat o investigaţie din care reiese că Petre Tobă şi-a plagiat în mod grosolan teza de doctorat, problema nu a fost tranşată din punct de vedere instituţional. În tot acest timp, ministrul de Interne a negat vehement acuzaţiile.
Petre Tobă
Petre Tobă (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Plagiatul este inadmisibil, este o decredibilizare profundă, a declarat duminică, la Pro Tv, noul ministru al Culturii, Corina Şuteu, întrebată despre acuzaţiile de plagiat care planează asupra ministrului de Interne Petre Tobă.

"Sunt de părere că plagiatul este inadmisibil, este o decredibilizare profundă. Nu vreau să vorbesc despre cazul domnului Tobă, dar cred că măsurile care să permită - şi înţeleg de la colegul meu, ministrul Educaţiei, că această chestiune se va întâmpla - măsurile legate de comisia care să judece tezele plagiate şi să le anuleze sunt fundamentale pentru ca să ne recredibilizăm la toate nivelurile în acest moment.

Pentru că, dacă activitatea academică, activitatea de cercetare, activitatea de specializare o decredibilizăm atât de flagrant prin plagiat, nu putem avea pretenţia că vom face ceva serios în nimic, în niciun domeniu, nu numai în domeniul Culturii, dar în nici un alt domeniu de specialitate.

S-a vorbit foarte mult despre Guvern ca fiind un guvern de tehnocraţi. Eu, personal, cred că, în foarte mare măsură, acest Guvern este, de fapt, unul de profesionişti. Profesioniştii şi specialiştii sunt o categorie care există tocmai pentru că titlurile lor sunt bazate pe ceva legitim. Ori, în cazul doctoratelor, doctoratele trebuie să fie legitime", a declarat Corina Şuteu, citată de Hotnews.ro

Amintim că ministrul de Interne Petre Tobă, chestorul care a condus Poliţia Română în ultimii 3 ani, a fost acuzat la finele lunii noiembrie a anului trecut că a copiat 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii.

Asupra cazului trebuia să se pronunţe controversatul Consiliu Naţional de Etică - instituţie care a "albit" de-a lungul timpului înalţi demnitari precum Victor Ponta, Lia Olguţa Vasilescu, sau Gabriel Oprea. Organismul a fost însă revocat înainte să facă acest lucru, chiar de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

Gestul a fost primit iniţial cu aplauze de public, având în vedere istoricul deciziilor luate de instituţia respectivă. Cum de atunci au trecut luni bune şi cazul Tobă nu a fost clarificat, Guvernul Cioloş, dar mai ales Adrian Curaj, au fost acuzaţi că tergiversează tranşarea acestui subiect delicat. În tot acest timp, ministrul de Interne a negat vehement acuzaţiile.