China vrea să construiască o centrală nucleară în Moldova. Experţii se opun
alte articole
După ce în toamna anului 2015, a semnat un cotract cu Nuclearelectrica SA („SNN”) din România pentru dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, China General Nuclear Power Corporation sunt preocupaţi acum şi de Republica Moldova. Recent, China s-a arătat dispusă să ajute Republica Moldova, însă până în prezent, oficialii de la Chişinău ezită să se implice în totalitate pe domeniul energiei atomice.
La mijlocul lunii mai, câţiva reprezentanţi ai National Nuclear Power Company (NNPC), aflaţi într-o vizită la Chişinău, au purtat discuţii cu oficiali moldoveni în vederea identificării oportunităţilor iniţierii unei „cooperări bilaterale în sectorul energetic”, transmite oilprice.com. Oficialii chinezi şi moldoveni au căzut de acord ca până la finele anului 2016 să ducă la bun sfârşit studiul de fezabilitate privind „lansarea unor noi proiecte de producere a energiei electrice în Moldova”.
Oficial, NNPC susţine că ar vrea să investească în Moldova, o ţară cu aproximativ 3,6 mln oameni, în sectorul „energiei din surse regenerabile, eoliană, solară, etc.”. Dar ce înseamnă „etc.”?
Directorul Institutului Energetic al Academiei Moldovene de Ştiinţe, Mihai Tîrşu a declarat pentru EurasiaNet.org că discuţiile cu China nu s-au axat în mod principial pe investiţiile în energia eoliană şi solară, ci pe energia nucleară.
„Nu ştiu a cui a fost ideea de a construi o centrală nucleară în Moldova, a Moldovei sau a Chinei?”, s-a întrebat retoric Tîrşu.
Aflându-se între România şi Ucraina, Republica Moldova este aproape în întregime dependentă de resursele energetice externe. Cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru Moldova îl constituie Moscova, iar energia electrică este furnizată de o staţie de alimentare situată în Transnistria, regiune loială Kremlinului.
Tîrşu a primit din partea Ministerului Economiei o scrisoare prin intermediul căreia se solicită o expertiză din partea Institutului la care activează pentru a i se permite Chinei să construiască în Moldova o centrală nucleară. Mai mult decât atât, acestuia i s-a cerut să participe la întâlnirea cu delegaţia chineză, dar a refuzat.
Potrivit lui Mihai Tîrşu, National Nuclear Power Company este dispusă să finanţeze centrala nucleară, asumându-şi în acelaşi timp cheltuielile privind realizarea unui studiu de fezabilitate şi de construcţie.
Pentru început, guvernul de la Chişinău s-a arătat interesat de energia din sursele regenerabile. „Eu chiar nu înţeleg de ce n-au menţionat nimic despre energia nucleară, vorbind doar despre energia regenerabilă”, a comentat Tîrşu, adăugând că „un motiv ar putea constitui faptul că evaluarea noastră a fost negativă!”
Totodată, Tîrşu a ţinut să menţioneze că el nu a recomandat construirea unei centrale nucleare din cauza riscurilor sporite asupra mediului. Mai mult, lipsa resurselor acvatice pe teritoriului R. Moldova face problematică depozitarea deşeurilor radioactive, şi în plus, nu există „personalul calificat şi experimentat în acest domeniu”.
Un alt risc ar putea fi şi faptul că, potrivit unui raport al Associated Press de la sfârşitul anului 2015, se observă că Moldova ar putea constitui un nod de trafic de materiale nucleare. La această concluzie s-a ajuns după ce mai multe grupări criminale cu presupuse legături cu Rusia au folosit teritoriul dintre Prut şi Nistru de patru ori în 2010 încercând să treacă materiale radioactive pentru clienţi anti-occident, eşuând în final.
Notabil este faptul că, deşi afirma că ar fi efectuat analize, până în prezent nu există documente publice oficiale cu privire la aşa-zisele investigaţii efectuate de China în Moldova.
China încearcă să convingă guvernarea de la Chişinău prin faptul că în ţara membră a Uniunii Europene, România, vecinul din vest al Moldovei, China General Nuclear Power Corporation a convenit în 2014 să construiască şi să administreze două reactoare la Cernavodă, la aproximativ 67 km la vest de Marea Neagră.
Potrivit Ambasadei ucrainene din Beijing, în Ucraina, mai multe întreprinderi chinezeşti au investit aproximativ 22,6 mln dolari de la sfârşitul anului 2015, în principal în industrie. Acest lucru nu denotă decât faptul că guvernanţii de la Beijing nu intenţionează atât să ajute, cât să supună guvernele altor state prin intermediul aşa-ziselor ajutoare financiare nerambursabile, aplicate deseori şi în cazul Moldovei.
Analistul economic de la Expert Grup din Chişinău, Denis Cenuşă califică interesul Chinei faţă de Moldova ca fiind unul de lungă durată, parte componentă a unui plan strategic. „Companiile de stat din China… sunt mereu interesate de noi pieţe de desfacere unde să-şi poată exporta produsele tehnologice, inclusiv cele privind energia regenerabilă”, a punctat Cenuşă.
Pentru China, atracţia pentru Moldova ca şi locaţie pentru investiţii s-ar datora acordului de asociere semnat în 2014 între UE şi RM, care permite scutirea de taxe vamale a mai multor produse moldoveneşti exportate în Uniunea Europeană.
Ministrul Economiei, Octavian Calmîc a descris discuţiile cu China ca parte a „unui amplu proces de reforme şi de modernizare a tuturor compartimentelor a sistemului energetic naţional”, inclusiv explorarea energiei alternative.
Totuşi, expertul în energetică, Mihai Tîrşu, consideră că în Moldova nu poate fi construită o centrală nucleară. Moldova a purtat discuţii privind posibilitatea construirii unui reactor nuclear cu o uzină franceză cu 13 ani în urmă, însă discuţiile nu s-au soldat cu succes.