Craiova "antinucleară" trage un semnal de alarmă la Ministerul Mediului

Ultima dezbatere de la Craiova pe tema construirii unui controversat obiectiv nuclear în Bulgaria, obiectiv ce ar putea pune în pericol viaţa cetăţenilor din România, a fost un simulacru, acuză două organizaţii. Mai mult, modul în care au decurs dezbaterile nu este bine reflectat pe site-ul Ministerului Mediului, mai susţin acestea.
(Captură Foto)
Loredana Diacu
24.07.2016

Reprezentanţii Asociaţiei Civice pentru Viaţă şi ai Grupului de Acţiune Civică din Craiova îşi exprimă nemulţumirea faţă de modul în care a decurs ultima dezbatere organizată în oraşul din inima Băniei pe tema construirii unui depozit de deşeuri radioactive la Radiana, în Bulgaria cât şi faţă de modul în care informaţiile aferente acestui subiect au fost diseminate pe site-ul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor.

"Consultând site-ul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor (MMAP) pentru a constata modul în care a fost reflectată dezbaterea de la data de 9 iunie 2016 de la filarmonica din Craiova, privind construirea /depozitului de materiale radioactive (350.000 tone) din localitatea Radiana - aflată in perimetrul Kozlodui - (cca 4 km faţă de Dunăre), Bulgaria, au fost identificate câteva aspecte, care au atras nemulţumirea participanţilor la acţiune şi care au fos transmise la MMAP la data de 21.07.2016", afirmă reprezentaţii celor două organizaţii.

Cele două organizaţii acuză că, lângă faptul că dezbaterea a fost anunţată în Craiova prin lipirea unui anunţ pe uşa Filarmonicii cu un sfert de oră înainte de începerea evenimentului, ulterior, ministerul a ales să informeze publicul despre conţinutul discuţiilor punând pe site înregistrarea audio, care este lungă şi greu de urmărit, mai ales de cei nefamiliarizaţi cu tehnologia care nu au instalate pe calculator programele necesare, şi printr-un document incomplet.

Potrivit ACpV şi GAC, din documentul publicat de minister lipsesc o serie de informaţii esenţiale, precum cine au fost organizatorii dezbaterii, numărul de participanţi, motivaţia dezbaterii (şi anume, obligaţia Bulgariei de reluare a dezbaterii pe tema depozitului, în context transfrontalier, ca urmare a câştigării de către societatea civilă bulgară a acţiunii în instanţă, la curtea supremă administrativă a Bulgariei).

Nu în ultimul rând, lipseşte intervenţia Primarului Craiovei, care a afirmat că administraţia locală a consultat un avocat de drept internaţional de mediu pentru a vedea care sunt măsurile legale ce pot fi luate pentru a opri construirea depozitului de deşeuri nucleare.

"Se evidenţiază lipsa din documentul scris, afişat pe site-ul MMAP (...) a intervenţiei Primarului Craiovei. Acesta a prezentat, poziţia oficială (pe baza unui sondaj de opinie, realizat de Primăria Craiova în prima jumătate a anului 2015), prin care primăria respinge construirea depozitului de materiale radioactive la Radiana, informând audienţa asupra intenţiei administraţiei locale craiovene de acţionare în instanţă a oficialilor bulgari, în măsura identificării fondurilor necesare şi a suportului legislativ. Lipsa de pe website-ul MMAP al acestui angajament din partea primarului, în formatul scris, face să fie foarte greoaie, dacă nu chiar imposibilă, monitorizarea ulterioară a acestor demersuri asumate, de către executivul primăriei.

Cetăţenii trebuie să cunoască opinia primarului şi aceasta trebuie să fie prezentată în format scris, uşor de accesat.", scriu cele două organizaţii.

De asemenea, potrivit ONG-urilor, nu s-a consemnat în scris, deşi s-a solicitat în mod expres, faptul că s-au prezentat argumente care demonstrează faptul că acţiunea din data de 9 iunie 2016 nu prezintă atributele unei dezbateri publice, şi poate cel mult să fie considerată o informare a celor câţiva cetăţeni români, prezenţi, despre intenţia Bulgariei de a construi acest obiectiv la cca 4 Km faţă de Dunăre.

"Considerăm ca fiind foarte important să se consemneze, în scris, absenţa din sală, încă de la început, a tuturor părţilor implicate în mod oficial în această dezbatere, cu precădere a reprezentanţilor Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor din Bulgaria. Acest fapt ar putea determina ca întâlnirea de la Craiova să nu prezinte un caracter de dezbatere oficială, încălcând mai multe convenţii internaţionale la care România este parte. Trebuie să se consemneze în scris consultarea participanţilor ref. la aşteptarea oficialului de MMAP din Bulgaria ( cca o oră de la oră anunţată), sugerându-se ca posibilitate şi începerea acţiunii în absenţa acestuia", mai scriu cele două ONG-uri.

La întrebările puse pe subiecte de procedura care ar fi trebuit să respecte legislaţia internă şi internaţională, nu s-au primit răspunsuri, mai atrag atenţia organizaţiile.

De asemenea, nu s-a consemnat în scris faptul că cetăţenii au fost jigniţi de oficiali bulgari, nici intervenţia preşedintelui ACpV pentru a solicita acestora scuze publicului insultat, şi nici refuzul de a se traduce‚ la solicitarea insistenta a participanţilor a unor părţi importante din discuţia vădit divergentă pe baza intervenţiei oponenţilor bulgari ai proiectului, invitaţi de Asociaţia Civică pentru Viaţă, pentru a participa la dezbateri.

"Ca urmare, a fost necesară intervenţia ulterioară a reprezentanţilor societăţii civile din Craiova, pentru a obţine din Bulgaria documentul conţinând traducerea în engleză a punctelor de vedere divergente ale invitaţilor bulgari, a căror traducere a fost refuzată la momentul acţiunii din 9 iunie 2016 de la filarmonica din Craiova", mai arată ONG-urile.

Nu în ultimul rând, lipseşte prezentarea oficialilor bulgari, sub formă de document scris, referitor la proiect, ceea ce face dificilă înţelegerea întrebărilor şi răspunsurilor oferite.

Reamintim faptul că Bulgaria plănuieşte construirea unor noi obiective nucleare la câţiva kilometri de graniţa cu România şi anume: construirea unui megadepozit de deşeuri radioactive (350000 tone), realizarea unei noi unităţi nucleare de 1200MW. Depozitul urmează să fie construit lângă Dunăre, pe teren aluvionar, ceea ce face din siguranţa construcţiei o glumă proastă. De altfel, cele două obiective nucleare sunt controversate inclusiv în Bulgaria iar ACpV şi GIC cer insistent autorităţilor române să se implice, astfel încât viaţa cetăţenilor români să nu fie pusă în pericol de vicii de construcţie sau de vreun eventual accident.

Cele două ONG-uri atrag atenţia că responsabilitatea României în acest sens este deosebită şi că, potrivit convenţiilor internaţionale, ţara noastră poate să aibă o atitudine de veto clară faţă de construirea depozitului, pe argumente care sunt de natură ştiinţifică.

Mai amintim că s-au strâns peste 15.000 de semnături pentru organizarea unui referendum la Craiova pe tema celor două obiective nucleare de la bulgari, însă solicitarea lor a fost ignorată constant de municipalitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor