Doar în China: companiile devin bănci pentru a "rezolva" probleme financiare

Chinuindu-se să repună economia pe picioare, regimul comunist chinez a găsit o nouă soluţie, mai controversată, una despre care analiştii nu sunt siguri dacă va fi eficientă: companiile calificate ar putea achiziţiona bănci sau ar putea să se transforme în bănci.
Muncitor chinez la o oţelărie din Hefei, provincia centrală chineză Anhui. (Captură Foto)
Valentin Schmid
09.08.2016

China este disperată să rezolve mai multe probleme pe care le are datorită raportului datorie-PIB care este de peste 300%. S-ar putea ca regimul comunist chinez să fi găsit o soluţie destul de "neconvenţională", permiţând companiilor să devină bănci, conform unui raport publicat de Wall Street Journal.

În condiţiile în care profiturile sunt în scădere, gigantul chinez Sany Heavy Industries, ros de datorii, a declarat săptămâna trecută că a câştigat aprobarea pentru a crea o bancă în oraşul Changsha din provincia Hunan. Cu un capital înregistrat în valoare de 3 miliarde de yuani (450 milioane de dolari), va fi vorba de o instituţie relativ mare. Sany plănuieşte să îşi unească forţele cu o companie farmaceutică şi o companie specializată în producţia de aluminiu.

Sany, specializată în maşini grele, operează deja o divizie de asigurări şi finanţe cu obiectivul finanţării interne şi a furnizării de servicii de asigurări pentru clienţi.

Problema datoriilor

Multe companii nu îşi mai pot plăti obligaţiunile şi nu există niciun mecanism de soluţionare corespunzător pentru datoriile restante, cel puţin conform Goldman Sachs.

“Un proces mai clar de soluţionare a datoriilor (de exemplu, cum poate fi realizată restructurarea datoriilor privind obligaţiunile publice) va ajuta la pavarea drumului pentru mai multe falimente, lucru care, în viziunea noastră, este necesar dacă autorităţile doresc reforme structurale”, a scris banca de investiţii într-o notificare.

Devenind bănci sau deţinând bani, companiile pot schimba pur şi simplu datoria de pe un bilanţ contabil pe altul pentru a evita falimentul, deşi probabil nu aceasta este soluţia la care s-a gândit Goldman Sachs când a discutat despre reforme structurale.

O altă problemă este aceea că regimul are tot mai multe dificultăţi să arunce bani ieftini pe piaţă pentru a unge rotiţele mecanismului şi a împiedica prăbuşirea totală a creşterii PIB-ului.

China are nevoie de 11,9 unităţi de noi datorii pentru a crea o unitate de creştere a PIB-ului. În acelaşi timp, viteza de circulaţie a banilor - cât de des o unitate monetară trece dintr-o mână în alta într-un an a scăzut la sub 0,5, o altă măsură care arată cât de saturată este economia de credite neperformante. Dacă viteza de circulaţie a banilor scade, este nevoie de un volum mai mare de bani pentru a menţine acelaşi nivel de activitate economică.

Logica regimului pare să fie că dacă firmele şi companiile nu achită împrumuturile, vechile bănci nu mai doresc să ofere alte împrumuturi şi consumatorii nu mai doresc să circule banii, atunci poţi lăsa pur şi simplu unele companii să devină bănci pentru a le împiedica să intre în default şi poate ar putea chiar să emită noi împrumuturi către ele însele. Nu ar fi pentru prima dată când China încearcă un aranjament financiar circular pentru rezolvarea unor probleme structurale.

Sany nu este singură

Conform raportului din Wall Street Journal, cazul Sany Heavy Industries este doar unul, dar tendinţa este accentuată. Alte companii din sectoarele tutunului şi turismului de exemplu, au preluat bănci sau au creat unele noi.

ChinaTopix a raportat că CBRC (Comisia Chineză de Reglementare a Băncilor) a acordat deja cinci licenţe pentru bănci private şi a primit alte 12 cereri în ultimul an. De asemenea, ChinaTopix a menţionat că firmele industriale se află în spatele acestei mişcări:

“O bancă, Fujiang Huatong Bank, care are un capital înregistrat de 3 miliarde de yuani (450 milioane de dolari), a fost promovată de 10 companii din Fujian din diferite sectoare, inclusiv retail, producţie şi imobiliare”.

Nu ştim dacă CBRC a avut acest lucru în minte când a lansat iniţiativa pentru susţinerea băncilor private în China în 2014 cu scopul de a îmbunătăţi împrumuturile către sectorul tehnologic, dar a menţionat în mod explicit că firmele şi companiile private ar trebui să formeze bănci.

“Întreprinderile private calificate ar trebui să fie încurajate să creeze bănci private. Inovarea de produse, servicii, management şi tehnologie de către băncile private va duce la injectarea unei noi vitalităţi în dezvoltarea de durată şi inovatoare a sectorului bancar”, a susţinut CBRC într-un raport nedatat.

Rămâne de văzut dacă este vorba de o soluţie ce poate fi susţinută pe termen lung.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor