Cu ce bani vor fi plătite creşterile de pensii promise? "Fiind an electoral, Ciolacu sacrifică economia şi puterea de cumpărare a românilor"

Gheorghe Ialomiţeanu şi Laura Chiriac
Andrei Pricopie
03.07.2024

De unde vor fi date majorările de pensii care sunt promise de Guvernul Ciolacu, în contextul în care există o îngrijorare, cel puţin în rândul funcţionarilor Casei de Pensii, care nu ştiu ce să le spună oamenilor? Din împrumuturi, crede fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţeanu.

"Fiind an electoral, domnul Ciolacu sacrifică economia, mediul de afaceri şi puterea de cumpărare a românilor. Recalcularea se va face, şi mulţi pensionari vor primi această majorare din septembrie. Într-adevăr, două milioane de pensionari nu vor primi, şi aceştia vor fi dezamăgiţi. De unde vor lua bani? Din împrumuturi. Ministerul de Finanţe se împrumută. Anul acesta s-a împrumutat cu peste 135 de miliarde de lei. Datoria în ultimii doi ani a crescut cu peste 260 de miliarde de lei, mai mult decât în pandemie. Dacă ne uităm la deficitul bugetar pe 4 luni, este 3,4%. Anul trecut, în septembrie, a fost la acest nivel. Deci nu se vor încadra în deficit. România se va duce la 7%", a precizat Gheorghe Ialomiţeanu, într-o intervenţie la postul B1 TV.

Potrivit fostului şef al Finanţelor, în momentul în care vor recalcula pensiile, deficitul va creşte cu cel puţin 1%.

"Dar nu îi interesează, jocul este pentru alegerile de anul acesta. Într-adevăr, coaliţia aplică o politică fiscală cinică: măreşte accizele şi TVA-ul, cresc preţurile şi, concomitent, măresc valoarea nominală a veniturilor românilor, mă refer la pensii şi salariul minim. Când românii se duc să cumpere din piaţă, constată că pot cumpăra mai puţin. Un reprezentant al PSD-ului a spus că ne obligă UE să mărim accizele. Este o directivă a UE să ajungem la acciza minimă, dar noi am depăşit această acciză. Guvernul majorează accizele pentru a creşte preţurile, în complicitate cu Banca Naţională, care păstrează dobânda sus, pentru ca băncile să câştige foarte mult pe seama mediului de afaceri şi a românilor care au luat credite. Guvernul încasează acel impozit de 2%", a adăugat Gheorghe Ialomiţeanu.

În viziunea liderului PMP, este o politică fiscală care duce la falimentarea multor firme româneşti şi la scăderea puterii de cumpărare a românilor.

"Mulţi români se bucură că au o creştere nominală, că au mai mulţi bani în buzunar, dar, de fapt, cumpără mai puţin", a punctat Gheorghe Ialomiţeanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor