Criza-i criză, dar nu pentru toţi. Cine sunt principalii beneficiari ai creşterii salariilor pentru primari şi câţi bani iau în plus?

Participarea premierului Ludovic Orban la sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului privind dezbaterea motiunii de cenzura - gov.ro (Epoch Times România)
Ana Ion
29.09.2022

Camera Deputaţilor a adoptat, la începutul acestei săptămâni, un proiect de lege privind majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. Deşi parlamentarii care au susţinut acest proiect au afirmat că scopul lui este de a-i ajuta pe edilii cu venituri medii, practic cei mai multi bani merg tot la cei ce aveau lefuri consistente.

Astfel, conform noii legi, cel mai avantajat este primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, care are un coeficient de 10. Altfel spus, de la salariul actual de 20.800 de lei, edilul Bucureştiului va primi de luna viitoare cu 4.230 de lei mai mult, adică 25.500 de lei, scrie Ziare.com.

Nicuşor Dan a declarat, dupa adoptarea legii, că nu este oportun acest moment pentru majorarea lefurilor primarilor.

Următorii principali beneficiari sunt viceprimarul Capitalei, preşedinţii de Consilii Judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, şi primarii de sector, care au un coeficient de 9. Concret, aceştia au în acest moment o indemnizaţie de 18.720 de lei, iar de luna viitoare vor primi în cont cu 4.230 de lei mai mult, adică 22.950 de lei. Astfel, principalii beneficiari ai legii votate marţi de parlamentari sunt baronii locali precum Ionel Arsene (PSD), Gheorghe Flutur (PNL), Dumitru Buzatu (PSD), Emil Boc (PNL) sau Olguţa Vasilescu (PSD)

Primarii de comune primesc considerabil mai puţini bani, coeficientul venitului pentru aceştia fiind încadrat în funcţie de numărul de locuitori al comunei ori oraşului pe care îl conduc. Primarul unei comune care are sub 3.000 de locuitori primeşte un salariu de 8.320 de lei, mărită acum la 10.200 de lei

Nici primarii oraşelor cu locuitori între 20.000 şi 50.000 nu se bucură de o creştere a salariilor la fel de spectaculoasă ca cea a baronilor. Cu un coeficient de 6,5, aceştia au în prezent un salariu de 13.520 de lei, crescut din pix de către parlamentari la 16.575 de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor