Georgescu ar fi fost ajutat de o firmă sud-africană. O anchetă poloneză a descoperit comenzi în limba rusă în codul sursă al site-ului
Publicaţia poloneză OKO.press a cercetat firma sud-africană FA Agency, despre care SRI a spus, în documentele desecretizate de CSAT, că a sponsorizat postările favorabile lui Călin Georgescu pe reţelele sociale, relatează HotNews.ro.
OKO.press a scos la iveală o potenţială legătură rusească în activităţile unei agenţii de marketing sud-africane implicate în alegerile prezidenţiale din România.
Site-ul companiei sud-africane, FA Agency, acuzată de SRI că a plătit influenceri români pentru promovarea candidatului independent Călin Georgescu, a fost cel mai probabil creat de programatori ruşi, susţin jurnaliştii polonezi.
Ancheta polonezilor a fost demarată după ce Le Monde a descoperit că firma sud-africană e localizată în Varşovia şi lucrează cu angajaţi polonezi şi ucraineni.
Potrivit HotNews.ro, Numele firmei FA Agency a apărut prima oară în documentele SRI drept o firmă de origine sud-africană implicată în atragerea influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Georgescu. Conform SRI, FA Agency îi contacta pe influenceri pe e-mail şi le oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceştia.
Deşi FA Agency se prezintă ca fiind o firmă sud-africană, jurnaliştii Le Monde au descoperit că de fapt compania are birourile în Varşovia şi angajează polonezi şi ucraineni specialişti în “marketing afiliat”.
De asemenea, OKO.press susţine că FA Agency a început să-şi acopere urmele din mediul online. Conturile angajaţilor săi au dispărut de pe Instagram, iar ce a rămas a fost un site web înregistrat în mai 2024. Agenţia nu are conturi de social media şi nici nu apare menţionată online. În plus, nu există nicio companie înregistrată cu acest nume în Polonia.
OKO.press a analizat FAAgency.org, un site lipsit de complexitate şi care e zgârcit cu detaliile despre companie.
Totuşi, polonezii au găsit comenzi scrise în limba rusă în codul sursă al site-ului şi semnalează că aceasta este o situaţie neobişnuită. Câteva exemple de comenzi în rusă:
- Предотвращаем стандартное поведение отправки формы (trad: “Prevenirea comportamentului standard de trimitere a formularelor”)
- Отключаем кнопку на время отправки (trad: “Dezactivaţi butonul în timpul trimiterii”)
- Включаем кнопку в случае ошибки (trad: “Activăm butonul în cazul unei erori.”)
Totodată, publicaţia poloneză susţine că site-ul web analizat nu se bazează pe un sistem de management al conţinutului (CMS) disponibil în mod obişnuit, cum ar fi WordPress. E un sistem scris de la zero de un programator sau de cineva care lucrează într-o echipă în care se vorbeşte limba rusă. Sau că a folosit codul dintr-un alt proiect, tot legat de Rusia, sau care vizează piaţa de limbă rusă. Mai multe detalii aici.