Politolog: În societate sunt fracturi ideologice alimentate şi de ultraprogresişti, şi de fanaticii lui Georgescu

Călin Georgescu (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
13.12.2024

Invitat într-o emisiune Digi24, politologul Ioan Stanomir s-a declarat înspăimântat de această "revoluţie TikTok" cu care se confruntă România.

Jurnalist: Mai e o întrebare, domnule profesor. Aşteptările societăţii sunt diferite. Există o aşteptare pentru un candidat la preşedinţie, o faţă nouă, proaspătă, care să aibă proiect, care să aibă verb, care să fie plină de energie, personalitatea aceasta, şi care să ne scape, încă de când va fi nominalizată, de pericolul de a trece prin aceeaşi experienţă, de pericolul ca un candidat cum e Călin Georgescu să nu mai existe sau să fie mult mai slab? Există o Românie consistentă, pro-europeană, care are nevoie de astfel de figură?

Ioan Stanomir: E foarte greu să găseşti un candidat de mijloc pentru că există în societatea noastră – şi aceste alegeri au dovedit – nişte fracturi ideologice alimentate de ambele părţi, şi de ultraprogresişti, şi de fanaticii domnului Georgescu. E o realitate.

Şi, în al doilea rând, mai este o problemă: vulgaritatea. Pe mine, personal, vă spun cu toată sinceritatea, mă înspăimântă această revoluţie TikTok. Revoluţia TikTok, în primul rând, este o revoluţie a vulgarităţii. Oameni care stau în live-uri – şi poate oricine să le urmărească, cu sau fără cont – şi care, pur şi simplu, sunt într-o înjurătură permanentă şi într-o revărsare de ură.

Este foarte greu să lupţi împotriva acestui mesaj, doar dacă ai curaj, fermitate şi un limbaj care să treacă această graniţă. Este foarte greu. Cred că trebuie să fim conştienţi de această imensă problemă care a apărut. Este o problemă reală, iar TikTok-ul este amplificatorul.

Chestiunile sunt de adâncime şi ele vin, într-adevăr, dintr-un sentiment de alienare, de înstrăinare. Şi înstrăinarea se manifestă printr-un refuz brutal – de la limbaj, comportament, vestimentaţie şi tot. De fapt, resentimentul, ca să fiu foarte direct, este motorul marilor ideologii totalitare din secolul XX, resentiment de castă şi de rasă.

Dacă pedalezi pe resentiment, vulgaritatea este primul pas în direcţia violenţei. Şi mie mi se pare că aceste partide nu par să înţeleagă ce energii stau în societatea românească, energii care pot fi canalizate şi spre bine, şi spre rău, depinde foarte mult de cine li se adresează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor