Cristian Preda: Până şi Iliescu a plecat de la Cotroceni. Iohannis e mai rău

Cristian Preda (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Ana Ion
07.01.2025

Amânarea stabilirii unui calendar al alegerilor prezidenţiale arată dorinţa lui Klaus Iohannis de a o lălăi cât mai mult la Cotroceni, crede politologul Cristian Preda. Potrivit fostului europarlamentar, pe măsură ce trece timpul, expirarea mandatului devine tot mai problematică.

"Până şi Iliescu, cu toate păcatele lui, când s-a terminat mandatul, a pierdut şi a plecat", a declarat Preda la B1 TV, în emisiunea Ioanei Constantin, subliniind că Iohannis este mai rău decât Iliescu.

Redăm dialogul jurnalistă - politolog

Jurnalistă: Ia spuneţi-ne, cum vedeţi aceasta... E deja o măgărie, tot amână, tot amână data alegerilor, cică nici în şedinţa de joi nu vor da hotărârea de guvern.

Cristian Preda: Ştiţi la ce m-am gândeam?

Ce s-ar fi întâmplat dacă Traian Băsescu stătea două ore în plus la Cotroceni? Ştiţi? Chiar l-au făcut cu ou şi cu oţet, l-au suspendat de două ori, că ziceau că nu trebuie să declare Marea Neagră, că Marea Neagră nu trebuie să ajungă lac rusesc şi aşa mai departe.

În fine, bun, mă întorc la subiect. Eu sper totuşi ca miercuri să adopte guvernul calendarul, cum a promis, pentru că, dacă într-adevăr nu se adoptă miercuri, nu se mai intră într-o agendă care să preceadă sărbătorile de Paşti.

Pentru că legea spune că trebuie să anunţi cu 75 de zile înainte când se ţin...

Jurnalistă: Care ar fi de miercuri, doar că ei, miercuri, n-au şedinţă de guvern, n-au şedinţă de coaliţie. Şedinţa de guvern e joi, că e zi lucrătoare.

Cristian Preda: Bun, om mai trăi şi om mai vedea. Dacă miercuri adoptă acest calendar, se mai pot face alegeri turul 1 pe 23 martie şi turul 2 de Florii. Deci cu o săptămână înainte de Paşti.

Dacă nu, evident că totul e sărit, că eu sper să nu ne cheme în ziua de Paşte. Ne-au chemat în 1 decembrie, nu o să ne cheme şi în ziua de Paşte.

Bun, se pare că vor evita scenariul ăsta. Dar asta mai înseamnă că, în cel mai bun caz, primul tur să se ţină de Florii, pe 6 aşa, şi să fie până la 2 săptămâni după, la o săptămână, deci după Paşte, turul 2.

Dar probabil că asta e incomod, că nu o să poţi face campanie. Ce dezbateri faci când e lumea în post şi e rugăciune sau pe urmă, la masa după Paşte, nu? Deci chestiunea e delicată.

De altfel, eu vă semnalez faptul că şi înainte de constituirea coaliţiei se putea stabili calendarul. Nimic nu îl împiedica pe acelaşi Ciolacu să fixeze calendarul unor noi alegeri, imediat după decizia CCR.

CCR n-a spus că trebuie să se adopte într-un anumit fel, dar ei au mers la judecători, au mers pe buna credinţă a guvernanţilor.

Nu că dacă nu s-au putut ţine în regulă alegerile astea din 24 noiembrie, atunci se face un nou calendar.

Dar uite că a trecut o lună de când judecătorii au decis anularea şi Guvernul Ciolacu vechi şi Ciolacu nou nu au luat nicio decizie. E neserios.

Şi asta arată şi dorinţa, îmi pare rău să spun, dorinţa lui Klauss Iohannis de a o lălăi cât mai mult la Cotroceni. Pentru că ăsta este efectul. Adică, pe măsură ce trece timpul, expirarea mandatului devine tot mai gravă.

Pentru că toată lumea e conştientă. Să ştiţi că şi la Curtea Constituţională oamenii ăia sunt perfect conştienţi de faptul că Iohannis a terminat mandatul. Deci nu cred că le-a scăpat acest lucru.

Jurnalistă: Dar la nivel extern... pentru că eu vă spun, în culise se vorbeşte că nu vor fi. 25 mai e termenul cel mai devreme pentru turul întâi şi 8 iunie pentru turul al doilea. Asta în varianta foarte optimistă.

Cum mai poate Iohannis să meargă? La summit-uri, la consilii, la întruniri externe?

Cristian Preda: Da, bine, ori se duce în voiaj de plăcere, cum ne-a obişnuit, ori nu se mai duce deloc.

Ştiţi, poate să-l trimită, poate se împotriveşte, să-l trimită pe Ciolacu. Ştiţi că tot voia pe vremuri Victor Ponta, voia să meargă în locul lui Traian Băsescu, de au dus chestiunea şi la Curtea Constituţională şi Curtea a decis că Preşedintele e de drept acolo.

Da, sigur că dacă preşedintele e într-o pasă de-asta proastă sau e în situaţia asta foarte inconfortabilă, pentru el în primul rând.

Eu, de altfel, nu înţeleg de ce, în această clipă, el nu realizează că, demisionând, ar face un imens bine ţării. Pentru că mecanismul constituţional e clar.

Dacă preşedintele pleacă, vacantează postul, prin demisie, iar Curtea nu i-a interzis să demisioneze acum. Asta e o prostie. Curtea nu interzice să demisioneze.

Cel care ia locul e preşedintele Senatului. Şi e Bolojan, unul din puţinii PNL-işti care are credibilitate şi în afara PNL-ului, şi ar fi ceva extrem de onorabil, care ar arăta întregii lumi şi, în primul rând, suveraniştilor, izolaţioniştilor, cum ar trebui să le spunem, că nu se agaţă nimeni de fotoliu.

Dacă Iohannis stă la Cotroceni, l-a mai pus şi pe Ciolacu, împotriva căruia au votat atâţia şi atâţia milioane de oameni, evident că cetăţenii spun că de fapt nu vor să plece de la putere!

Jurnalistă: Şi nu e aşa, până la urmă, domnule Preda, nu e aşa?

Cristian Preda: Asta este, de fapt, chestiunea şi e ridicol. Adică, doamnă, nouă ne era teamă că nu pleacă Iliescu în 96 şi Iliescu, cu toate păcatele lui, a plecat. Când s-a terminat mandatul, a mâncat bătaie şi a plecat.

Dar a plecat şi după al treilea mandat. Că a făcut până la urmă trei, 2001-2004, a mai făcut un mandat.

Dar că de asta s-a ajuns la calculul ăsta şi Iliescu, deşi era în vremea când mandatul preşedintelui era de patru ani, a stat, de fapt, luând în seamă şi alegerile din 20 mai '90, mai mult, doi ori patru.

Atunci Curtea l-a lăsat, a zis că era provizorat. În fine, un bla-bla. Dar, până la urmă, Iliescu a plecat.

Deci, Iohannis, în sensul ăsta, e mai rău decât… Iliescu

Jurnalistă: Dar care credeţi că este miza şederii lui de lux acolo, în continuare, la Cotroceni, observând că îi cere societatea, că-i cer partidele, că-i cer chiar şi pe plan extern.

Sunt convinsă că-şi dă seama că nu mai e primit bine oricum de multă vreme pe acolo. De ce? De ce se încăpăţânează?

Cristian Preda: Eu o să fac puţin pe psihologul.

Eu cred că e o imensă frustrare. Omul ăsta a visat ca, după ce îşi termină mandatul de preşedinte, să prindă ceva important la NATO, la Consiliul European, la Comisia Europeană. Nu la un momentat dat mizau peneliştii pe răsturnarea Ursulei von der Leyen?

Şi aşa mai departe. Deci, omul ăsta chiar a visat că, după ce termină două mandate de Preşedinte al României, e plasat într-o funcţie la nivel internaţional. Eu nu judec dacă era îndreptăţit sau nu.

Eu, personal, cred că nivelul care se cere e mult peste ce a oferit Iohannis ca preşedinte al României. Dar el a acumulat această frustrare.

Gândiţi-vă că la un moment dat se schimbase calendarul electoral tocmai pentru că se miza şi s-au pus prezidenţiale în octombrie, tocmai pentru ca el să se poată duce la 1 octombrie când începea noul mandat al Secretarului General al NATO.

Or, el n-a prins nimic din toate astea. Şi atunci, acum, când a văzut criza, a zis 'las că vă arăt eu, mai stau pe aici'.

Jurnalistă: Adică ne ţine captivi acum pe toţi. Adică noi suntem prizonieri, dar noi cu ce am greşit?

Cristian Preda: Acestora le e frică. Deci, în servicii le e frică. Probabil să-i spună. Deci la fel, la SRI nici nu e şef.

Le e frică oamenilor să-i spună, domne, faceţi un rău rămânând în funcţie. În PNL nu e niciunul care să-i spună asta.

La PSD, dacă le-a dat poziţia de prim-ministru, ei sunt mulţumiţi şi tac, cum au făcut şi la toate prostiile pe care le-a făcut Iohannis.

Şi atunci este o complicitate a laşilor care face ca la Cotroceni să stea Iohannis. Şi care e culmea, ştiţi? Adică toată lumea l-a acuzat că n-a făcut nimic şi el zice, ah, mai stau şase luni fără să...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor