Crin Antonescu îşi pregăteşe terenul pentru Parlamentul European

Crin Antonescu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Loredana Diacu
27.02.2014

Proaspăt ieşit din USL, Crin Antonescu, îşi pregăteşte strategia pentru alegerile europarlamentare din mai. Conform Gândul, liderii PNL au început negocierile neoficiale cu Partidul Popular European, pentru ca europarlamentarii PNL să activeze după alegerile din mai în grupul PPE. În PPE sunt de asemenea înscrise PDL şi UDMR.

PPE este în prezent cel mai influent partid european. În prezent, PPE cuprinde un număr total de 73 de partide membre cu drepturi depline, membre asociate şi membre cu statut de observator din 40 de ţări europene, alcătuind astfel cea mai numeroasă familie politică din Europa. Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, conducătorii de stat şi de guvern din 12 state UE şi 5 non UE, 13 membri ai Comisiei Europene şi grupul majoritar în Parlamentul European sunt membri PPE.

Dacă negocierile de aderare ale PNL-ului la PPE vor fi încununate de succes, liberalii iau în calcul organizarea unui Congres extraordinar, până la alegerile europarlamentare, pentru a elimina din statul partidului prevederea potrivit căreia PNL este membru al ALDE şi Internaţionalei Liberale.

“Vom face această mişcare rapid, posibil chiar înaintea alegerilor pentru Parlamentul European”, au declarat pentru Gândul surse din conducerea PNL.

Ruperea USL le permite liberalilor să intensifice negocierile cu cei din PPE, în condiţiile în care alegerile se apropie iar lupta pentru preşedinţia Comisiei Europene promite a fi acerbă.

„După alegerile europarlamentare în Parlamentul European vor exista trei grupuri politice mari: socialiştii, popularii şi euroscepticii. La eurosceptici nu avem ce căuta, cu socialiştii nu putem discuta, iar în aceste condiţii popularii reprezintă singura variantă, mai ales că cei din grupul ALDE îşi vor diminua ponderea în Parlamentul European după alegerile din mai”, au mai declarat surse din conducerea PNL citate de Gândul.

Reamintim că de curând, mai exact pe 13 februarie 2014, când USL-ul era încă întreg, PPE a adoptat o rezoluţie prin care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de încercările coaliţiei de la guvernarea României, "care cuprinde Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul Naţional Liberal (PNL), de a decriminaliza corupţia politică din România", şi a condamnat ferm modul în care Puterea a încercat să încalce statul de drept prin tentativa de a oferi parlamentarilor „super” imunitate şi de a elimina incompatibilităţile pentru legiuitori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor