Alegerile europene, una dintre problemele discutate de Angela Merkel şi Jean-Francois Cope

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (PATRIK STOLLARZ / AFP / Getty Images)

Preşedintele Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP), Jean-Francois Cope, a fost primit la Berlin de cancelarul federal Angela Merkel, în calitatea acesteia de lider al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), în premieră pentru o discuţie tete-a-tete, în timpul căreia a fost abordată şi problema alegerilor europene, informează, miercuri, cotidianul francez Le Figaro.

Pentru fotografie, Merkel a pozat fără cârje, însă ea încă mai este în convalescenţă: în timpul unei căzături la schi la sfârşitul lui decembrie, ea şi-a fracturat bazinul şi are dificultăţi în a sta mult timp în picioare. Lângă Merkel, Jean-Francois Cope este în plină formă. Preşedintele UMP nu-şi ascunde satisfacţia de a fi fost primit marţi, la Berlin, de cea mai puternică femeie a Europei.

Cope s-a mai întreţinut cu ministrul german al finanţelor, Wolfgang Scheuble. Iniţial, aceste întrevederi erau prevăzute pentru ianuarie, însă au fost amânate ca urmare a accidentului Angelei Merkel. Aceasta l-a primit pe Jean-Francois Cope tocmai în calitate de lider al CDU, la sediul partidului. Este pentru prima dată când cei doi se reunesc într-o discuţie tete-a-tete. Însă Angela Merkel, care cunoaşte modul de funcţionare a politicii franceze, nu s-a arătat în faţa presei la finalul întrevederii. În Franţa, un singur cuvânt de susţinere din partea dnei cancelar federal - chiar şi în aparenţă - ar echivala cu o mină de aur pentru cariera politică, subliniază Le Figaro.

Jean-Francois Cope i-a explicat Angelei Merkel cât de importantă este pentru el convergenţa între Franţa şi Germania. 'UMP a adoptat un program de reforme structurale care poate fi foarte bine comparat cu drumul realizat de Germania în ultimii zece ani', a declarat preşedintele UMP. Potrivit lui Cope, 'lista este lungă' în ceea ce priveşte ideile importate: flexibilitatea pieţei muncii, limitarea cheltuielilor publice. Totuşi, şi reformele sociale semnate de Partidul Social Democrat al Germaniei (SPD) şi lansate de guvernul marii coaliţii găsesc înţelegere în ochii liderului UMP: 'reducerea vârstei de pensionare este posibilă pentru că Germania a scăpat de datorii', explică Jean-Francois Cope, care 'nu s-a dus la Berlin ca să critice Germania că a reuşit'.

Acest 'drum german' ar putea fi preluat de Francois Hollande? După ce şi-a făcut public 'pactul de responsabilitate', Angela Merkel caută să măsoare gradul real de inflexiune al politicii economice franceze. 'Merkel m-a întrebat despre poziţia UMP', a relatat Jean-Francois Cope, care i-a împărtăşit 'scepticismul' liderilor partidului său. 'Reformele structurale au fost întrerupte atunci când Francois Hollande a fost ales. Nimeni nu poate spune dacă majoritatea sa se va regăsi în spatele pactului său', a argumentat liderul UMP.

Jean-Francois Cope a respins şi criticile la adresa bilanţului făcut de Nicolas Sarkozy şi a reformelor sale, care ar fi putut fi realizate.

De altfel, nu toate sunt de criticat în acţiunile preşedintelui Francois Hollande. Jean-Francois Cope s-a considerat obligat să salute iniţiativele franco-germane susţinute de cancelarul federal. 'Am fost trist şi îngrijorat în legătură cu afirmaţiile germanofobe ale anumitor miniştri (francezi) şi ale preşedintelui Adunării Naţionale, Claude Bartolone. Am urmărit cu mare satisfacţie ultima întrevedere dintre Angela Merkel şi Francois Hollande: cred că se doreşte întoarcerea acestei pagini', a relatat Jean-Francois Cope. Cancelarul federal german şi preşedintele francez au anunţat, în decembrie anul trecut, 'un nou elan' al celor două ţări pentru Europa.

Potrivit Le Figaro, Angela Merkel l-a primit pe Jean-Francois Cope şi pentru a evoca alegerile europene. Cancelarul federal german este îngrijorat de ascensiunea partidelor populiste din Europa. Alături de preşedintele UMP, Merkel a abordat problema unui candidat comun al partidelor de dreapta pentru preşedinţia Comisiei Europene. UMP îl sprijină pe Michel Barnier, însă Angela Merkel nu s-a pronunţat încă. Nu este însă exclus ca ea să-l sprijine pe luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

De asemenea, potrivit mass-media germane, CDU ar putea s-o susţină şi pe Christine Lagarde, însă premierul polonez Donald Tusk ar fi o altă opţiune.

Partidul Popular European (PPE), din care fac parte atât UMP, cât şi CDU, va decide în 6-7 martie, la Congresul de la Dublin, care va fi candidatul său la preşedinţia Comisiei Europene. 'Doresc să se ajungă la o părere unanimă', i-a explicat Jean-Francois Cope dnei Merkel. Spre deosebire de Germania, preşedintele UMP nu este adeptul 'confruntării', conchide Le Figaro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe