Preda: Nu a existat picior de pesedist în sală la PE când s-a dezbătut rezoluţia despre Transnistria

Cristian Preda la Congresul PPE de la Bucureşti
Cristian Preda la Congresul PPE de la Bucureşti (Epoch Times România)

Europarlamentarul Cristian Preda critică alegrea premierului Victor Ponta de a merge la Jocurile Olimpice de Iarnă de Soci, Rusia, în loc de a merge în Transnistria, pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de românii ale căror drepturi sunt încălcate acolo de autorităţile autoproclamate, dirijate de la Moscova.

„Într-o emisiune a postului B1 tv de vineri seara, purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat că prezenţa lui Ponta la Soci nu diminuează în vreun fel atenţia socialiştilor pentru românii din Moldova şi, în particular, din Transnistria. Asta îmi dă ocazia să fac o precizare legată de felul în care PSD a abordat dezbaterea din PE a rezoluţiei despre Transnistria”, a precizat Preda.

Acesta a continuat: „Două elemente mi se par semnificative. În primul rând, nu a existat picior de pesedist în sală când s-a discutat tema. Fără comentarii. În al doilea rând, atunci când, înainte de dezbaterea din plen, s-a negociat textul rezoluţiei comune a grupurilor politice, propunerea făcută de mine şi de EBA, cu sprijinul PPE, de înlocuire a trupelor ruseşti cu o forţă civilă a fost refuzată de negociatorul de la socialişti. Care era Ioan Mircea Pascu. Acelaşi Pascu care era consilier al lui Iliescu, în vremea când ne-am retras din negocierile referitoare la regiunea separatistă”.

Preda a explicat că au introdus până la urmă propunerea printr-un amendament, care a trecut în plen, cu votul PPE şi al conservatorilor. Printre semnatarii din Grupul PPE, au fost, în ordine alfabetică, Cristian Preda, Elena Băsescu, Elmar Brok, Monica Luisa Macovei.

„Faptul că, la o zi după dezbaterea din PE, Ponta a ales să meargă la Soci, în tribună cu Putin, nu la Tiraspol, alături de profesorul Iovcev, completează tabloul opţiunilor PSD în chestiunea transnistreană”, a concluzionat Cristian Preda.

Europarlamentarul Monica Macovei explica joi pe scurt situaţia de la liceul Lucian Blaga din Transnistria: „Ieri (miercuri - n.r.) directorul Ion Iovcev de la liceul de limba română „Lucian Blaga” şi contabila au fost reţinuţi câteva ore sub acuzaţia că au introdus monedă străină (valută). „Valuta” erau leii moldoveneşti pentru plata salariilor profesorilor! Astăzi, directorul şi contabila au stat peste 4 ore la interogatoriu şi au ieşit fără banii de salarii şi fără ştampila liceului. Acum 3 luni, în biroul directorului au intrat ofiţeri ruşi, şi directorul mi-a spus „suntem ostatici”. Iar un elev al liceului scria „ieri au împrejmuit liceul, iar astăzi au venit sa îl aresteze pe director”.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie privind situaţia din regiunea Transnistreană, prin care critică presiunea administrativă exercitată de autorităţile de la Tiraspol asupra şcolilor cu predare în limba română din Transnistria şi "invită Federaţia Rusă să pună în aplicare pe deplin hotărârea Curţii Europene pentru Drepturile Omului care a decis ca Rusia a încălcat dreptul la educaţie în cazurile şcolilor cu predare în limba română aparţinând Republicii Moldova, situate în regiunea Transnistria".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne