Covrigei fragezi cu chimen sau mac – un aperitiv perfect pentru zile festive

Covrigeii săraţi cu unt sau untură - deosebit de fragezi şi delicioşi, au fost şi vor rămâne unul dintre aperitivele tradiţionale care pot deschide cu succes o masă festivă.
Maria Matyiku
26.12.2016

Păstrând gustul aromat al chimenului sau macului copt, aceşti covrigei sunt preferaţi celor din comerţ, şi atunci când pur şi simplu simţim nevoia de a ronţăi ceva sărat. Covrigeii se pot tăia cu o formă de covrigei, sau cu un cuţit, în formă pe care o doriţi. Din acelaşi aluat se pot prepara şi saleuri.

Ingrediente:

500 g făină,

30 g drojdie proaspătă,

1 pahar cu lapte călduţ (250 g),

250 g unt sau untură,

1 linguriţă sare,

1 ou,

1 linguriţă chimen + 1 linguriţă mac

Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 180 grade Celsius. Se pregătesc două tăvi pentru coacerea covrigeilor, care se ung cu grăsime şi apoi se tapetează cu făină. Tăvile se pot tapeta şi cu hârtie de copt.

Făina se cerne într-un castron. Drojdia proaspătă amestecă cu câteva linguri de lapte călduţ până când se lichefiază, apoi se amestecă cu puţină făină şi se lasă la dospit, pană ce îşi dublează volumul.

Untul aflat la temperatura camerei se amestecă în castron cu făina, sarea şi laptele. Aluatul se frământă bine până ce toate ingredientele se omogenizează.

Aluatul se întinde cu sucitorul într-o foaie de o jumătate de cm grosime apoi se taie covrigeii cu formă.

Covrigeii se aşează în tavă de copt. Înainte de coacere covrigeii se ung cu oul bătut, după care se presară pe deasupra cu chimen sau mac.

Tava se dă la cuptor pentru aproximativ 30 minute până ce covrigeii se rumenesc deasupra şi dedesubt.

Se servesc ca aperitiv ca atare sau alături de o ţuică tradiţională sau altă tărie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor