Sărbătorile de Iarnă: Preparatele tradiţionale sunt deliciul oaspeţilor

Deliciosul cozonac
Deliciosul cozonac

Sărbătorile de Iarnă sunt aşteptate de români cu nerăbdare, fiind o ocazie de a petrece clipe frumoases împreună cu familia şi prietenii, precum şi a fi martorii frumoaselor obiceiuri tradiţionale româneşti. Casa este curată, bradul este împodobit, iar atmosfera de sărbători este magică.

Acum este momentul ca fiecare gospodină să îşi etaleze dibăcia preparând numeroase feluri de mâncare, în special din carne de porc. Cu ocazia Crăciunului şi a mesei festive de Anul Nou, româncele petrec multe ore în bucătărie preparând feluri de mâncare cât mai apetisante şi delicioase pentru invitaţi. Cu aceasta ocazie vă prezentăm câteva reţete deosebite cu care să se delecteze invitaţii dv.

Printre aperitivele preferate cu aceste ocazii sunt: slăninuţă, salată boeuf, lebăr, tobă, caltaboş, jumări şi şorici. Mai trebuie amintite piftia, cârnaţii, cârnaţi proaspeţi, ruladă de porc. Nelipsite sunt sarmale în foi de varză cu mămăliguţă, sărmăluţe în foi de viţă, ciorba de oase, tocăniţă şi friptură de porc.

Dulciurile care încheie masa de sărbătoare, sau cu care sunt serviţi oaspeţii care calcă pragul casei şi colindătorii, sunt: cozonac, plăcintă, pască, lipii şi tort.

Delicioasele preparate sunt pregătite folosind reţete diverse în funcţie de zona etnografică şi sunt însoţite de băuturi specifice fiecărei regiuni: ţuică, palincă, diverse vinuri.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură