COVID: Armata australiană începe să ducă persoanele infectate şi contactele lor în centre de carantină

Frontiera între Teritoriul de Nord şi statul South Australia, în afara oraşului Kulgerra, Australia
Frontiera între Teritoriul de Nord şi statul South Australia, în afara oraşului Kulgerra, Australia (Mark Kolbe/Getty Images for The World Solar Challange)

Armata australiană a început să trimită cu forţa rezidenţii din Teritoriul de Nord (TN) în tabăra de carantină Howard Springs, situată în Darwin, după ce nouă cazuri noi de Covid-19 au fost identificate în comunitatea din Binjari. Evoluţia survine după ce au fost instituite blocaje dure atât în ​​comunităţile din Binjari, cât şi în apropiere de Rockhole, sâmbătă seara.

„Locuitorii din Binjari şi Rockhole nu mai au cele cinci motive pentru care pot să-şi părăsească casele”, a declarat ministrul Teritoriului de Nord, Michael Gunner, referindu-se la cele cinci motive permise pentru a ieşi din casă în zonele carantinate (cumpărarea de alimente şi provizii, exerciţii fizice timp de maximum două ore, îngrijire, muncă sau educaţie dacă nu se poate face de acasă şi vaccinarea în cel mai apropiat centru).

„Ei pot, acum, ieşi doar pentru tratament medical, în caz de urgenţă sau conform legii”.

„Este foarte probabil ca mai mulţi rezidenţi să fie transferaţi la Howard Springs astăzi, dacă sunt cazuri pozitive sau contacte apropiate”, a continuat el, adăugând: „Am identificat deja 38 de contacte apropiate din Binjari, dar acest număr va creşte. Aceste 38 de persoane sunt transferate acum”.

„L-am contactat pe prim-ministru aseară. Suntem recunoscători pentru sprijinul acordat, respectiv 20 de militari şi camioane ale armatei pentru a ajuta la transferul cazurilor pozitive şi al contactelor lor strânse şi pentru a sprijini comunităţile.

Facem astăzi o evaluare a resurselor suplimentare de care am putea avea nevoie de la guvernul federal, iar prim-ministrul este gata să ajute în continuare, îi mulţumesc pentru aceasta.”

„Suntem conştienţi de faptul că acest lucru poate avea un anumit impact asupra sănătăţii mintale a oamenilor, precum şi asupra bunăstării lor generale”, a declarat comisarul de poliţie Jamie Chalkner pentru NT News.

De notat, Teritoriul de Nord găzduieşte un procent mare de australieni indigeni.

Potrivit Institutului Australian de Sănătate şi Bunăstare, în 2018-19, cca. unul din cinci australieni indigeni a trăit în locuinţe supraaglomerate (18%), comparativ cu 5 la sută dintre australienii non-indigeni. Deşi acest procentaj a scăzut de la 27% în 2004, însemna totuşi că aproximativ 145.340 de australieni indigeni trăiau în locuinţe supraaglomerate în 2018-19.

În plus, cu cât o zonă este mai îndepărtată, cu atât este mai mare proporţia de indigeni australieni care trăiesc în locuinţe supraaglomerate (26% în zonele îndepărtate şi 51% în zonele „foarte îndepărtate”), comparativ cu 8 şi 22% în restul zonelor.

În urmă cu cinci zile, senatorul TN Malarndirri McCarthy a declarat pentru ABC că supraaglomerarea în comunităţile indigene a fost o „problemă masivă”, indicând al doilea grup de noi infecţii din regiune, care includea nouă membri ai familiei directe a lui McCarthy.

Din cele nouă cazuri noi din Binjari, patru sunt femei şi cinci bărbaţi, inclusiv o femeie în vârstă de 78 de ani, care a fost transportată la Spitalul Darwin.

Nu au fost raportate cazuri noi de COVID-19 duminică, totuşi ministrul Gunner a afirmat că este îngrijorat de „socializarea dintre gospodăriile” din Binjari şi Rockhole, ale căror populaţii sunt în jur de 220, respectiv 130.

Duminică, Gunner a spus: „Da, acestea sunt măsuri dure, dar ameninţarea la adresa vieţilor este extremă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe