Corlăţean duplicitar: Unirea Republicii Moldova poate fi decisă prin vot. Integrarea europeană este singura soluţie fezabilă

Parlamentul României, Şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor     reunită pentru votul de investire a noului guvern Ponta 3. În  imagine, Titus Corlăţean
Parlamentul României, Şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor reunită pentru votul de investire a noului guvern Ponta 3. În imagine, Titus Corlăţean (Epoch Times România)

În ciuda ameninţărilor tot mai frecvente ale Rusiei la frontul estic al Europei, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, duminică, că propunerea ”neinspirată” a preşedintelui Traian Băsescu de Unire a României cu Republica Moldova poate fi decisă de cetăţeni în mod suveran abia după alegerile din Republica Moldova de la sfârşitul anului.

O posibilă unire a Republicii Moldova, cât şi un acord comercial cu Uniunea Europeană, ar putea proteja teritoriile de peste Prut de o incursiune militară a Rusiei asemănătoare cu cea din Crimeea.

"După evenimentele din Ucraina, a devenit foarte urgent ca europenii să semneze Acordul de asociere cu R. Moldova foarte rapid, în următoarele săptămâni. Altfel, Republica Moldova ar putea fi următoarea victimă a agresiunii ruse. Putin reacţionează doar la acţiuni concrete ale UE, doar atunci când îi spunem clar că nu acceptăm comportamentul lui”, a declarat Jean-Claude Junker, candidatul PPE la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

O unire cu România poate fi decisă de către ”cetăţenii R. Moldova în mod suveran”, a declarat ministrul de Externe, completând apoi că ar fi mai realist ”să susţinem cât se poate ca R. Moldova să devină membră a UE cât mai rapid posibil”.

Recent, Băsescu a anunţat că nu va mai susţine unirea cu Republica Moldova deoarece nu are susţinere politică. Totuşi, preşedintele crede în continuare că incidentul ”din Crimeea este un scenariu posibil în Republica Moldova”.

La scurt timp după referendumul nelegitim din Crimeea, autorităţile separatiste de la Tiraspol şi-au manifestat intenţia de a alipire la Federaţia Rusă şi au completat o cerere către Moscova în acest sens.

În urma verificărilor, ”s-a confirmat faptul că nu a fost depusă, înregistrată la Dumă o astfel de chestiune”, a susţinut Corlăţean, fără să precizeze sursele oficiale care emis aceste informaţii.

Există riscul ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să îşi dorească Transnistria, Odessa şi chiar teritoriile româneşti de la gurile Dunării, a avertizat Traian Băsescu.

În urma avertizărilor Alianţei Nord Atlantice cu privire la intenţiile agresive ale Federaţiei Ruse, România va începe mai multe exerciţii militare alături de Statele Unite, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Cehia şi ţările baltice, conform ambasadorului american din Polonia, Stephen Mull.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne