Ambasador american: Europa poate elimina dependenţa faţă de gazul rusesc

(STR / AFP / Getty Images)

Europa poate cumpăra 160 de miliarde de membri cubi de gaz din alte surse şi nu mai trebuie să depindă de furnizorul rus Gazprom, conform fostului ambasador american Carlos Pasqual, specialist al Delegaţiei Speciale pentru Afacerile cu Energie a Departamentului de Stat american.

”Cel puţin 80-90 de miliarde de metri cub de gaz ar putea intra pe piaţa europeană prin noile surse din Australia, Mozambic, Algeria cât şi din alte ţări, în timp ce guvernul Statelor Unite a aprobat şase noi licenţe pentru forare ce pot adăuga alte 80 de miliarde”, a precizat Pasqual.

Anul trecut, Europa a importat de la Gazprom aproximativ 30% din procentul necesar, însă procentul necesar consumat în trecut nu depăşea 25%. De asemenea, Ucraina este o piesă majoră în comerţul cu gazul rusesc. În plus, aceasta importă aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaze de la Rusia, şi se află în căutarea soluţiilor alternative.

Pasqual şi ministrul Industriei de Energie şi Cărbuni de la Kiev, Yury Prodan, sunt de părere că Ucraina poate deveni independentă energetic până în anul 2020. Din cauza noilor relaţii dintre Moscova şi Kiev se poate ca preţul gazului pentru Ucraina să revină înapoi la 400 de dolari pe metrul cub de gaz.

Pe termen scurt, ”Ucraina poate primi gaz în revers de la noile surse din Polonia şi Slovacia” iar pe termen lung, trebuie să devină mai eficientă în reducerea consumului şi creşterea producţiei interne, a adăugat Pasqual.

În aceste condiţii, Rusia nu mai poate pune presiune pe Europa folosindu-se de contractele de gaze aşa cum făcea în trecut. În 2012, consumatorii europeni au primit o reducere a preţului la gaze ce s-a datorat competiţiei de pe piaţa energiei.

”Numărul de jucători în creştere de piaţa europeană a gazului a oferit mai multe opţiuni consumatorilor, micşorând nevoia faţă de gazul distant şi incert al Rusiei”, a adăugat Pasqual.

Vicepreşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunţat, vineri, că Uniunea Europeană va elabora un plan destinat reducerii dependenţei sale energetice faţă de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe