Barroso: Consiliul European a decis să semneze acordurile cu R. Moldova şi Georgia până în iunie

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
21.03.2014

Consiliul European s-a hotărât să semneze Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb cu Republica Moldova şi Georgia, cel târziu în luna iunie a.c., a precizat joi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, informează Agerpres.

"A fost o decizie în unanimitate. Am dat personal unele informaţii privind aspecte tehnice legate posibila încheiere a acestor acorduri. După cum ştiţi, conform legislaţiei noastre, trebuie să le traducem în toate limbile, dar putem deja să le semnăm în mai multe limbi. Am fost fericit să văd că există un consens acum între statele membre pentru devansarea datei semnăturii acordurilor, inclusiv secţiunea comercială, atât cu R. Moldova, cât şi cu Georgia", a afirmat Barroso în noaptea de joi spre vineri.

"Deci conform deciziei luate astăzi, pe care Comisia Europeană a susţinut-o, semnarea va avea loc nu mai târziu de luna iunie acest an, deci în câteva săptămâni de zile", a adăugat Barroso.

La întâlnirea pe care Traian Băsescu a avut-o la Iaşi cu preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, şeful statului a promis că România va aduce în discuţie situaţia Republicii Moldova la reuniunea Consiliului European.

"Soluţia pentru garantarea securităţii Republicii Moldova este accelerarea proceselor de integrare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Nu există soluţie mai bună decât integrarea în UE", a afirmat Traian Băsescu.

După sosirea la reuniunea Cosiliului European de la Bruxelles, preşedintele României, Traian Băsescu, a solicitat la summitul PPE susţinere pentru semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb cu Republica Moldova cât mai repede, eventual până la sfârşitul lunii iunie.

"La PPE am cerut sprijin ca semnarea Acordului de asociere şi a Acordului de Liber Schimb să fie devansată, să vedem ce se va întâmpla în Consiliu. Adică până în iunie, până la sfârşitul lui iunie", a precizat Traian Băsescu, afirmând că va susţine acest lucru şi la summitul UE.

Traian Băsescu a afirmat că a fost o lipsă faptul că Republicii Moldova i s-a propus să semneze acordurile de asociere şi de liber schimb, fără să i se stabilească o dată exactă când ar putea deveni membră a Uniunii Europene.

Şeful statului a precizat că ceva similar s-a întâmplat şi cu Ucraina, şi anume i s-a propus Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb, dar nimeni nu i-a oferit o perspectivă privind aderarea la UE, comparativ cu Moscova, care imediat a venit cu propunerea de intrare în Uniunea Euroasiatică.

Traian Băsescu a mai arătat că, poate acum, după evenimentele care au avut loc în regiune, "devenim mai pragmatici puţin, noi, cei care suntem în Uniunea Europeană".

Semnarea Acordului de asociere şi a secţiunii sale de liber schimb cu Republica Moldova şi Georgia era programată să aibă loc până la sfârşitul lunii august, aceste documente fiind deja parafate la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, în luna noiembrie 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor