Timoşenko: Putin a pierdut Ucraina

Fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko
Fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a „pierdut Ucraina pentru totdeauna după ce ne-a declarat război”, a declarat vineri Iulia Timoşenko, în cadrul unei transmisii a televiziunii publice ucrainene, notează Mediafax.

"Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna după ce ne-a declarat război", a spus Timoşenko.

Rusia a alipit Crimeea în urma unui război nedeclarat ce a fost iniţiat cu invazia trupelor ruseşti de la sfârşitul lunii februarie. Ucraina este în aşteptarea unei ofensive a Rusiei în estul ţării iar în ultimele zile şi-a întărit defensiva militară.

"Putin este inamicul numărul unu al Ucrainei, ne-a luat pământul cu armele", a adăugat fostul premier ucrainean.

Rusia ar fi masat în ultimele săptămâni la graniţa cu Ucraina cât şi în peninsula Crimeea peste 100.000 de trupe în timp ce agenţii Moscovei au incitat mai multe revolte în oraşele rusofile ale Ucrainei.

"Trebuie să fim pregătiţi pentru momentul când Putin va depăşi linia roşie”, adăugat Timoşenko.

Ucraina şi-a reorganizat Armata Naţională şi a format Garda Naţională practic de la zero după înlăturarea lui Viktor Ianukovici. Armata ucraineană este estimată la aproximativ 60.000 de trupe, însă foarte puţine dintre acestea au experienţă de luptă.

"Vom lupta dacă va depăşi linia roşie", a avertizat ea.

Putin, asemănat deseori cu Adolf Hitler, a început campania militară din Crimeea sub pretextul unui naţionalism exagerat. De curând, Putin s-a folosit de acelaşi pretext, protejarea etnicilor ruşi din exteriorul Rusiei, pentru a anunţa o posibilă incursiune în fosta ţară sovietică, Estonia.

În timpul discursului său, fostul premier ucrainean sugerează faptul că ”dictatorul cu comportament fascist” de la Moscova ar putea fi înlăturat de la putere precum dictatorul libian Moammer Gaddafi. Războiul civil din Libia a fost câştigat de rebelii susţinuţi de către Statele Unite şi de către Alianţa Nord Atlantică.

"Nu este primul dictator cu comportament fascist. Lumea a arestat deja mulţi dintre ei în ultimii ani. Ne amintim de Libia, ne amintim de alţi dictatori care au fost înlăturaţi de la putere de mase. Putin nu este o excepţie", a afirmat Timoşenko.

Armata ucraineană a început joi mai multe exerciţii militare alături de trupele Statelor Unite, ale Marii Britanii cât şi cu soldaţii statelor vecine, precum Polonia, România şi Bulgaria.