Băsescu: Putin se uită cu cel mai mare jind la gurile Dunării
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, în cadrul unui discurs susţinut la întâlnirea Fundaţiei Mişcarea Populară, că preşedintele rus Vladimir Putin "se uită cu cel mai mare jind la gurile Dunării".
Şeful statului a subliniat că există o îngrijorare la nivel internaţional pentru că este prima dată după 1968 când, în Europa, a avut loc invadarea şi anexarea teritoriului unui stat la alt stat, prin ameninţarea forţei. În acest context, preşedintele a afirmat că nimeni nu exclude paşii următorii ai liderului rus care ar putea viza Republica Moldova, Transnistria sau chiar estul Ucrainei sau Odessa.
În opinia lui Traian Băsescu, Rusia nu va invada estul Ucrainei, dar îl va controla prin oamenii numiţi în administraţie, pentru că nu au niciun rost să rupă Ucraina. Totodată ruşii îşi doresc un „om pe placul lor” la conducerea Ucrainei, în contextul alegerilor prezidenţiale care se vor desfăşura pe 25 mai.
Şeful statului susţine că Rusia va mai face şi alte acte de agresiune, după Ucraina, însă „nu împotriva statelor membre NATO, dar, acolo unde NATO nu există, pentru Putin nimic nu există”.
"Există, după comportamentul pe care îl are acum, îmi permit să gândesc că în gândirea preşedintelui Putin există bunul plac al domniei sale", a subliniat preşedintele.
În opinia lui Traian Băsescu, nu există un pericol direct de agresiune la adresa ţării noastre sau a Poloniei, sau a vreunui stat baltic.
"Cred că Putin se uită cu cel mai mare jind, dacă privim în istoria Federaţiei Ruse şi în istoria Imperiului rus, se uită cu jind la gurile Dunării. Cred că Transnistria, Odessa şi către gurile Dunării, către această zonă, nu ştiu dacă se va întâmpla, dar mi-am făcut datoria să avertizez aliaţii noştri, sper să nu se întâmple, dar, în mod categoric, aceste riscuri există", a declarat Băsescu.
Totodată, şeful statului a susţinut că, "în momentul de faţă, în Marea Neagră, Federaţia Rusă face ce vrea, prin dispunerea resurselor militare, totul până la teritoriul statelor NATO".
"Poate cei care m-au blamat când am spus „Marea Neagră, lac rusesc” acum, după ce văd Crimeea luată, îmi vor da şi dreptate, pentru că asta pare a fi devenit Marea Neagră, după ce are în jurul ei o salbă de conflicte îngheţate (...) Sigur, expresia este una care defineşte o realitate, nu o realitate politică, dar una militară", a adăugat preşedintele.
Despre situaţia din Republica Moldova
Preşedintele a susţinut că a discutat cu aliaţii din Uniunea Europeană privind integrarea cât mai rapidă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
O problemă punctată de preşedintee este că, potrivit unui sondaj recent realizat din Republica Moldova, 42% din populaţie vrea ca Moldova să intre în Uniunea euroasiatică, iar 38% în Uniunea Europeană, diferenţa reprezentând-o nehotărâţii. Pe lângă acest lucru, Partidul Socialist din Republica Moldova are în prezent în sondaje 47%, iar alegerile vor fi în luna noiembrie.
"Vreau să priviţi la Republica Moldova ca la o ţară care încearcă să pornească către Uniunea Europeană, dar al cărui drum nu este garantat, în primul rând datorită opţiunilor partidelor politice", a precizat Băsescu.
Deşi din aceste date este foarte posibil ca Republica Moldova să nu se apropie cu maximă viteză de Uniunea Europeană, Traian Băsescu a subliniat că românii au obligaţia de a susţine Republica Moldova.
"Apelul meu la dumneavoastră este, dincolo de a fi români, să fiţi şi pro-românii din Republica Moldova. Pro Moldova", a concluzionat Traian Băsescu.