Coreea de Nord şi Rusia intră în conflict cu SUA, Coreea de Sud şi aliaţii după ultimul tir de rachetă al Phenianului

Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică, 18 decembrie 2023 (Youtube - screenshot)
D.B.
21.12.2023

Coreea de Nord şi Rusia au intrat în conflict cu Statele Unite, Coreea de Sud şi aliaţii lor în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, marţi, cu privire la ultima lansare de rachetă balistică intercontinentală efectuată de Phenian, pe care a numit-o "o contramăsură de avertizare" la ameninţările SUA şi ale altor forţe ostile, potrivit AP News.

Ambasadorul nord-coreean Kim Song a declarat că acesta este "cel mai periculos an" în peisajul militar şi de securitate din Peninsula Coreeană, subliniind intensificarea exerciţiilor militare americano - sud-coreene şi desfăşurarea de către SUA a unor submarine cu propulsie nucleară şi a altor active nucleare în zonă, care au ridicat un "pericol de război nuclear".

SUA şi nouă aliaţi au subliniat că în acest an Coreea de Nord a efectuat cinci lansări de rachete balistice intercontinentale, peste 25 de lansări de rachete balistice şi trei lansări de sateliţi care folosesc tehnologia rachetelor balistice, încălcând mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate şi ameninţând "pacea şi stabilitatea vecinilor săi şi a comunităţii internaţionale".

Într-o declaraţie citită chiar înainte de reuniunea Consiliului de către adjunctul ambasadorului american Robert Wood, înconjurat de diplomaţi din celelalte ţări, cele 10 ţări au condamnat ultima lansare de rachete balistice intercontinentale din 18 decembrie şi toate lansările anterioare.

Kim a îndemnat comunitatea internaţională să se gândească la preocupările de securitate ale Coreei de Nord, calificând contramăsurile sale drept un "răspuns absolut rezonabil, normal şi reflexiv" în exercitarea dreptului său legitim la autoapărare.

El a avertizat SUA şi Coreea de Sud că, dacă vor continua "cu ameninţarea lor militară nesăbuită şi iresponsabilă", forţele armate ale Coreei de Nord "nu vor rămâne niciodată un spectator la aceasta, iar provocatorii vor fi consideraţi în întregime responsabili pentru toate consecinţele".

De asemenea, Coreea de Nord "va continua să îşi consolideze puterea strategică de un tip mai avansat pentru a limita şi controla orice ameninţare din partea SUA şi a susţinătorilor săi cu contramăsuri imediate, copleşitoare şi decisive", a avertizat Kim.

Consiliul de Securitate a impus sancţiuni după primul test nuclear al Coreei de Nord în 2006 şi le-a înăsprit de-a lungul anilor, într-un total de 10 rezoluţii care au încercat - până acum fără succes - să reducă fondurile şi să limiteze programele sale nucleare şi balistice.

Ultima rezoluţie privind sancţiunile a fost adoptată de consiliu în decembrie 2017. În mai 2022, China şi Rusia s-au opus prin veto unei rezoluţii sponsorizate de SUA care ar fi impus noi sancţiuni din cauza unui val de lansări de rachete balistice intercontinentale. Iar cei doi membri ai consiliului cu drept de veto au blocat de atunci orice acţiune a consiliului, inclusiv declaraţii de presă.

Cele 10 ţări - Albania, Ecuador, Franţa, Japonia, Malta, Coreea de Sud, Coreea de Sud, Slovenia, Elveţia, Regatul Unit şi Statele Unite - au declarat că tăcerea din partea Consiliului de Securitate "trimite un mesaj greşit către Phenian şi către toţi proliferatorii".

Aceştia au îndemnat Coreea de Nord să renunţe la programele sale nucleare şi balistice ilegale, "şi în schimb să investească în hrănirea populaţiei din Coreea de Nord" şi să se angajeze în diplomaţie. De asemenea, au îndemnat toţi membrii Consiliului de Securitate să depăşească tăcerea prelungită şi să susţină regimul de neproliferare nucleară.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Anna Evstigneeva, a calificat încercările de condamnare a Phenianului drept "o abordare unilaterală".

Ea a avertizat că situaţia escaladează "până la un prag periculos", arătând că atât Phenianul, cât şi Seulul îşi justifică mişcările ostile prin autoapărare. Evstigneeva a acuzat Statele Unite că îşi desfăşoară masiva maşinărie militară în regiune, afirmând că acest lucru seamănă "din ce în ce mai mult cu pregătirile pentru o operaţiune ofensivă", chiar dacă SUA declară că nu are intenţii ostile.

Evstigneeva a declarat că Rusia face din nou apel la o soluţionare paşnică a tuturor problemelor din Peninsula Coreeană prin mijloace politice şi diplomatice "fără presiuni externe".

Robert Wood, ambasadorul adjunct al SUA la ONU, a replicat că exerciţiile militare americane sunt defensive şi că de fapt Coreea de Nord este cea care a încălcat rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU - nu Coreea de Sud, Japonia sau SUA. Potrivit diplomatului american, Statele Unite au încercat în repetate rânduri să aibă un dialog necondiţionat cu Phenianul, dar acesta din urmă a refuzat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor