Un avocat îndrăzneşte să acuze fostul lider al Partidului Comunist de încălcarea legii, scapă nepedepsit

Dacă până acum, în China, orice avocat care îndrăznea să ia cazuri politice risca să împartă celula cu clientul, în ultimele luni tribunalele chineze încep să permită acuzaţii împotriva foştilor lideri comunişti. Nemaiauzit pentru China, curajoşii chiar scapă nepedepsiţi.
Larry Ong
06.01.2016

alte articole

Fostul lider al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin. (Feng Li/Getty Images)
Larry Ong
06.01.2016

Puţini cetăţeni chinezi au curajul să acuze în mod deschis foştii lideri ai Partidului Comunist Chinez de săvârşirea unei crime, şi chiar mai puţini scapă nepedepsiţi după aceea. După instaurarea Terorii Roşii de către infamul Mao Tsedun, dacă vreun avocat se apucă să spună adevărul într-o sală de tribunal din China, chiar membrii familiei sale vor fi de părere că s-a ţăcănit.

Totuşi lucrurile se schimbă la vârf în China, iar tendinţa nu a scăpat neobservată nici în aşa-numita Justiţie comunistă.

Un avocat chinez a reuşit performanţa de a denunţa un fost lider al Partidului în timpul unui proces politic care avea loc într-o provincie din sudul Chinei. Surprinzător - nu numai că apărătorul nu a ajuns în vreun lagăr de muncă - ci a reuşit să-l şi scoată din puşcărie pe clientul său.

Pledoaria pasionată a avocatului Zhang Zanning, lector la Facultatea de drept de la Universitatea Nanjing, precum şi lipsa oricăror represalii din partea Partidului după incident, constituie o dovadă sugestivă pentru climatul politic mai puţin îngheţat în ceea ce priveşte persecuţia împotriva Falun Gong - tradiţional unul dintre cele mai sensibile subiecte în China şi, de altfel, subiectul procesului.

Într-o ţară unde procesele sunt de formă, iar procesele politice se judecă pe holurile întunecate ale Puterii, Zhang a îndrăznit să spună judecătorului într-un tribunal districtual din oraşul Heyuan pe 27 noiembrie 2015, că faptele lui Wu Hongwei, aderent Falun Gong şi clientul său, acuzat că a montat 158 de bannere în oraş, prin care denunţa crimele Partidului împotriva aderenţilor mişcării spirituale, nu constituie vreo crimă.

De fapt, a spus Zhang, "cel ce, de fapt, subminează legea, este Jiang Zemin," potrivit New Tang Dynasty Television, un post TV în limba chineză cu sediul în New York.

"Jiang Zemin este criminalul adevărat ... şi Biroul 610 pe care Jiang l-a creat pentru a persecuta Falun Gong [o combinaţie de exerciţii, meditaţie şi învăţături morale ce au la bază principiile adevăr, compasiune şi toleranţă], este o organizaţie extrajudiciară care ar trebui, prin lege, desfiinţată", a continuat Zhang, adresându-se Curţii. Declaraţiile sale au atras aplauze furtunoase din partea celor aflaţi în sala de judecată - alt fapt care în trecut pur şi simplu nu se petrecea.

Adresarea avocatului este nemaiauzită în China, unde simpla menţionare a infamului Birou 610, fondat de liderul comunist Jiang Zemin după modelul Gestapo-ului german, cu unicul scop de a elimina fizic aderenţii Falun Gong, poate atrage 3 ani de lagăr de muncă.

Surprizele au continuat să curgă. Cincisprezece zile mai târziu, Wu Hongwei a fost eliberat pe cauţiune după ce a petrecut peste o sută de zile în detenţie. Avocatul a declarat că "nu a fost supus unei persecuţii evidente" pentru remarcile sale, potrivit unui raport din data de 2 ianuarie.

Scena din sala tribunalului şi decizia judecătorului ar fi fost de neconceput chiar şi acum doi sau trei ani.

În mod uzual avocaţii care acceptau cazurile cu privire la Falun Gong erau de obicei hărţuiţi de poliţie înainte de proces şi ameninţaţi de judecători înainte de a putea să-şi ţină pledoaria în instanţă - şi aproape niciodată nu reuşeau să-şi scoată clienţii din puşcărie. În cele mai dure cazuri, ei înşişi ajungeau în arest ilegal, şi uneori erau supuşi aceloraşi torturi brutale aplicate aderenţilor Falun Gong.

Analiştii consideră că, deşi în cazul Guangdong, şi al altor instanţe, toleranţa regimului faţă de Falun Gong reflectă atitudinea de schimbare a conducerii Partidului şi a oficialilor faţă de mişcarea spirituală, statutul persecuţiei rămâne neschimbat din punctul de vedere al schimbării formale a politicii. Există, de asemenea tendinţa de recul - de exemplu în nordul Chinei, unde la nivel local persecuţia a căpătat o nouă amploare.

Falun Gong, o practică tradiţională chineză de cultivare a caracterului, ai cărei aderenţi fac exerciţii lente şi urmează învăţăturile morale ale adevărului, compasiunii şi toleranţei, a fost vizată de persecuţia brutală a regimului comunist chinez începând din 20 iulie 1999, la ordinele şefului Partidului de atunci, Jiang Zemin.

Minghui.org, un centru de ştiri despre persecuţie, a documentat peste 3.900 de decese cauzate de persecuţie şi milioane de cazuri de detenţie ilegală. Analiştii estimează că zeci de mii de practicanţi (iar unele surse vorbesc de milioane de persoane) au fost ucişi pentru organele lor, care sunt vândute pentru profit într-un program de furt de organe, administrat de regimul comunist de la Beijing.

Avocaţii care au apărat practicanţi Falun Gong în primii ani ai persecuţiei şi-au riscat aproape imediat cariera juridică şi siguranţa personală. Cazul cel mai celebru este cel al lui Gao Zhisheng, un avocat renumit pentru drepturile omului, care şi-a petrecut cea mai mare parte a ultimului deceniu într-o formă sau alta de detenţie şi a fost torturat brutal luni de zile pentru că a oferit sprijin juridic practicanţilor şi că a denunţat regimul.

"Jiang Zemin este criminalul adevărat ... şi Biroul 610 pe care Jiang l-a creat pentru a persecuta Falun Gong este o organizaţie extrajudiciară care ar trebui, prin lege, să fie desfiinţată",

Cu toate acestea, 2015, cel de-al 16-lea an al campaniei de persecuţie, a dezvăluit câteva incidente care par să indice o schimbare subtilă în poziţia unor instituţii de partid faţă de Falun Gong.

În unele părţi din China, avocaţii pentru drepturile omului au constatat că judecătorii nu le-au mai tăiat pledoaria în mijlocul apărării cazurilor Falun Gong. Luna trecută, aproximativ 300 de practicanţi Falun Gong din oraşul Daqing au reuşit să vadă doi dintre colegii lor practicanţi scăpând nesancţionaţi, într-un caz judecat la un tribunal districtual local.

Până la sfârşitul anului 2015, peste 200.000 de practicanţi Falun Gong au depus plângeri penale împotriva lui Jiang Zemin la cele mai înalte organe ale regimului, care le-au emis în mod corespunzător confirmări pentru cele mai multe dintre plângeri.

Dacă aceste cazuri fac parte dintr-o tendinţă sau sunt simple coincidenţe pe fondul înăspririi represiunii în altă parte, este neclar.

Cazul Guangdong "prezintă mai multe aspecte importante cu privire la situaţia reală din China", cu privire la Falun Gong, potrivit lui Levi Browde, directorul executiv al Centrului de Informare Falun Dafa.

"Oricine este suspectat de practicarea Falun Gong sau sprijinirea celor care practică, se supune în continuare riscurilor de detenţie, tortură, sau chiar moartea în China", a scris Browde într-un email.

În timp ce acţiunile avocaţilor şi chiar ale cetăţenilor chinezi obişnuiţi care trimit petiţii către autorităţi în numele practicanţilor Falun Gong arată simpatia în creştere faţă de mişcarea spirituală, la nivelul societăţii civile, estimarea politicii Partidului Comunist este mai complicată.

"Este greu de spus dacă Partidul Comunist Chinez îşi schimbă politica faţă de Falun Gong", a spus Yiyang Xia, director senior al Research and Policy at the Human Rights Law Foundation. "Fără decizia oficială de la Biroul Politic sau Comitetul Permanent, persecuţia este încă în desfăşurare în China, chiar grav în unele zone - cum ar fi Heilongjiang, Liaoning, Hebei, Shandong, şi Jilin."

Potrivit unui raport din 3 ianuarie al Minghui, în 2015, autorităţile locale din Jilin au judecat şi condamnat peste 30 de practicanţi la închisoare, dintre care 11 au depus plângeri penale împotriva lui Jiang Zemin. Şi autorităţile din zona Jiansanjiang a Heilongjiang aflată în estul Chinei continuă să ignore apelurile unui grup de avocaţi de drepturile omului de a închide un centru de spălare a creierului, ilegal, în zonă, care este notoriu pentru persecutarea practicanţilor.

Deşi "maşina persecuţiei încă funcţionează," conducerea superioară a regimului nu pare să-i mai protejeze pe cei care se implică în asta.

"Căderea recentă a diferitelor niveluri de oficiali care au participat la persecuţie, camuflată sub denumirea de "campanie anti-corupţie" începută de actualul preşedinte Xi Jinping, indică faptul că persecuţia împotriva Falun Gong nu mai beneficiază de protecţie politică absolută ca până acum", a declarat Yiyang Xia pentru The Epoch Times într-o notă.

Conform acesteia, cadrele din Partid au început să se arate din ce în ce mai tolerante faţă de Falun Gong, după ce fostul ţar al securităţii chineze, Zhou Yongkang, şi fostul şef al Oficiului 610, Li Dongsheng, au fost eliminaţi şi condamnaţi.

"Mulţi realizează că schimbarea este în aer şi încearcă să se distanţeze de persecuţie."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor