China acuzată de "ucidere sistematică" pentru organe umane

Vice-preşedintele Parlamentului European, Edward McMillan-Scott
Vice-preşedintele Parlamentului European, Edward McMillan-Scott (wikipedia.org)

Unul dintre cei mai înalţi demnitari ai Parlamentului European incriminează China declarând că ar trebui adusă în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru "genocid", scrie publicaţia Parlamentului European "The Parliament".

Vorbind în Parlamentul European marţi, vicepreşedintele PE, domnul Edward McMillan-Scott, a declarat că Beijing-ul este vinovat de "genocid contemporan" pentru transplantul de organe de la oameni vii, referindu-se la practica regimului chinez care ucide victimele "la cerere" pentru organe - inclusiv rinichii, ochii şi plămânii.

Susţinând că Beijingul "ar trebui să răspundă" în faţa Curţii de la Haga, europarlamentarul a declarat: "Conceptul este prea îngrozitor pentru a-l înţelege, dar problema cu care ne confruntăm este că există o discrepanţă între ceea ce se întâmplă de fapt şi obţinerea probelor".

Edward McMillan-Scott, care este responsabil pentru drepturile omului şi democraţie în Parlamentul European, a organizat marti un seminar pe tema "persecuţiei religioase din China", la care a subliniat încălcările drepturilor omului împotriva minorităţilor religioase din ţară.

Dezbaterea s-a axat pe "zecile de mii de victime" ale recoltării de organe în China.

Europarlamentarul a declarat că cei responsabili sunt oficiali ai Partidului Comunist din China, precum şi chirurgii, autorităţile sistemului penitenciar şi de lagăre de muncă, dar şi oficialii militari.

Jurnalistul american de investigaţie Ethan Gutmann a declarat, în cadrul dezbaterii că "o estimare a numărului de organe recoltate este de circa 65.000 [de organe recoltate de la practicanţii Falun Gong]. "Amintiţi-vă că folosind metoda Kilgour / Matas*, generăm un rezultat de peste 62.000 organe. Nu m-aş lega prea mult de acest fapt pentru că comparăm mere şi portocale - dar e corect să spunem că avem peste 50.000 de victime".

Explicând procesul el a spus, "Când un pacient are nevoie de un organ, un deţinut adecvat va fi testat analizat şi ucis, iar organele sale vor fi luate şi folosite pentru o operaţie de transplant".

Ethan Gutmann: "Un website chinez s-a lăudat cu modul în care ar putea oferi organe potrivite între o săptămână şi patru săptămâni".

"Un website chinez s-a lăudat cu modul în care ar putea oferi organe potrivite între o săptămână şi patru săptămâni". Gutmann a subliniat că un rinichi ar putea fi vândut cu până la 46,000 de euro în vest, în cazul în care există o "piaţă gata" pentru organe.

Gutmann, un fost om de afaceri din Beijing, a declarat că recoltarea de organe a fost efectuată pe o "scară largă" în China, adăugând că regimul comunist de guvernământ a încercat să "îngroape" controversa asupra problemei.

"Practic, este o crimă împotriva umanităţii, dar regimul de guvernământ a încercat s-o muşamalizeze", a spus el.

Preocupările sale au fost împărtăşite de un alt vorbitor, deputatul estonian Tunne Kelam, care speră că noua conducere politică proaspăt instaurată la Beijing toamna trecută ar putea elimina recoltarea de organe.

Kelam a spus, "Noua conducere oferă o oportunitate. De asemenea, cred că noi, în Europa, avem mai multă influenţă politică în China decât s-ar putea crede". El a adăugat, "Sper doar că evenimentele de acest gen şi poziţia pe care o luăm în Europa, vor face o diferenţă" conchide publicaţia "The Parliament".

* David Kilgour si David Matas, doi demnitari şi avocaţi canadieni pentru drepturile omului, au fost nominalizaţi în anul 2010 la Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile lor depuse în procesul de investigare a recoltarii de organe la care sunt supuşi practicanţii Falun Gong în China.