Cancelarul german cere Chinei să respecte aplicarea legii

Beijingul şi Berlinul au fost de acord să menţină un contract strâns înaintea adoptării unei noi legi controversate chineze asupra ONG-urilor, a declarat cancerul german. Dar grupurile pentru drepturile omului au criticat legislaţia, susţinând că oferă poliţiei “puteri discreţionare”.
Cancelarul german Angela Merkel împreună cu premierul chinez Li Keqiang la ceremonia de primire în Marea Sală a Poporului, Beijing, 13 iunie 2016 (Lintao Zhang/Getty Images)
Andrei Popescu
13.06.2016

Cancelarul german Angela Merkel a declarat duminică faptul că Beijingul trebuie să se asigure că legile naţionale nu sunt folosite ca un instrument al puterii.

Într-un discurs la începutul unei vizite de trei zile în China, Merkel a susţinut că regimul comunist are nevoie de un cadru de încredere pentru o societate stabilă. Ea a subliniat nevoia unei democraţii mai ample în cea mai populată ţară a lumii, deşi, de fapt, China nu este o democraţie.

Premierul chinez Li Keqiang şi cancelarul german au căzut de acord să comunice în privinţa potenţialelor probleme legate de o controversată lege chineză ce va interzice finanţarea organizaţiilor nonguvernamentale (ONG) şi implicarea lor în “activităţi politice”.

“Din acest motiv ... am căzut de acord să păstrăm contactul prin intermediul ministerelor de externe sau alte organizaţii. Cred că acesta este cel mai bun mod de a reacţiona iniţial”, a precizat Merkel.

Totuşi, grupurile şi fundaţiile pentru drepturile omului şi-au manifestat temerile cu privire la noua lege, susţinând că aceasta le-ar putea stânjeni activităţile în interiorul Chinei după ce intră în vigoare în 2017.

“Autorităţile – în special politia – vor avea practic puteri discreţionare pentru a viza ONG-urile, pentru a le restricţiona activităţile şi în cele din urmă pentru a înăbuşi societatea civilă”, a declarat William Nee, cercetător în probleme legate de China la Amnesty Internaţional.

“Legea reprezintă o ameninţare foarte reală pentru activitatea legitimă a ONG-urilor independente şi ar trebui revocată imediat”, a adăugat el.

Înaintea vizitei, rudele fostei jurnaliste Gao Yu de la Deutsche Welle i-au cerut lui Merkel să discute cazul jurnalistei cu autorităţile chineze. Un tribunal chinez a găsit-o pe Yu, o corespondentă în vârstă de 71 de ani, vinovată de spionaj în aprilie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor