Continentul pierdut Kumari Kandam

Majoritatea oamenilor sunt familiari cu povestea Atlantidei, legendarul oraş scufundat – aşa cum a fost descris de filozoful grec Plato. Până în această zi, încă sunt divizate părerile dacă această poveste ar trebui înţeleasă literar sau ar trebui doar să fie percepută ca o poveste a moralităţii. Mai înspre est, în subcontinentul Indiei există o poveste similară.
Descrierea unui artist a continentului Kumari Kandam. (Captură Foto)
Dhwty
16.01.2015

Majoritatea oamenilor sunt familiari cu povestea Atlantidei, legendarul oraş scufundat – aşa cum a fost descris de filozoful grec Platon. Până în această zi, încă sunt divizate părerile dacă această poveste ar trebui înţeleasă literar sau ar trebui doar să fie percepută ca o poveste a moralităţii. Mai înspre est, în subcontinentul India există o poveste similară. Este o poveste despre continentul pierdut Lemuria, deseori legat de legenda continentului Kumari Kandam de către cei care vorbesc limba Tamil.

Termenul Lemuria îşi are originile în a doua parte a secolului al 19-lea. Geologul englez Philip Sclater a fost nedumerit de prezenţa unor fosile de lemurieni în Madagascar şi India, dar nu şi în Africa continentală şi Orientul Mijlociu. Astfel, în articolul său din 1864, intitulat “Mamiferele din Madagascar”, Sclater a sugerat că Madagascarul şi India au făcut odată parte dintr-un continent mai mare şi a numit această suprafaţă lipsă “Lemuria.” Teoria lui Sclater a fost acceptată de comunitatea ştiinţifică din acea perioadă ca o explicaţie a modului în care lemurienii ar fi migrat din Madagascar în India sau invers în vremurile antice. Totuşi, după apariţia unor concepte precum plăci continentale sau tectonice, propunerea lui Sclater privind existenţa unui continent scufundat nu a mai fost susţinută.

Dar ideea unui continent pierdut a refuzat să moară şi unii încă consideră că Lemuria a fost de fapt un continent care a existat în trecut. Un astfel de grup este reprezentat de naţionaliştii Tamil.

Termenul de Kumari Kandam a apărut pentru prima dată în lucrarea Kanda Puranam din secolul al 15-lea. Kanda Puranam este versiunea tamilă a lucrării Skanda Puranam (care conţine texte religioase hinduse). Totuşi, povestirile despre un continent antic scufundat în Oceanul Indian au fost înregistrate în multe dintre operele tamile anterioare. Conform acelor povestiri, a existat o porţiune de pământ care a fost cândva condusă de regii Pandiyan şi care a fost înghiţită de mare. Când povestirile despre Lemuria au ajuns în India colonială, ţara trecea printr-o perioadă în care elementele din folclor începeau să se amestece cu informaţiile istorice şi au început să fie văzute ca şi fapte. Ca urmare, Lemuria a fost rapid echivalată cu Kumari Kandam.

Povestea continentului Kumari Kandam nu este privită doar ca o poveste şi pare a fi încărcată cu sentimente naţionaliste. Povestea susţine că regii Pandiyan ai Kumari Kandam au fost conducătorii întregului continent indian şi că civilizaţia Tamil este cea mai veche civilizaţie a lumii. Când Kumari Kandam s-a scufundat, poporul său s-a răspândit în întreaga lume şi a fondat diverse civilizaţii – de aici şi afirmaţia că acest continent pierdut a fost de asemenea şi leagănul civilizaţiei umane.

Aşadar, cât de mult adevăr există în povestea continentului Kumari Kandam? Conform cercetătorilor de la Institutul Naţional de Oceanografie din India, nivelul mării a fost mai scăzut cu 100 de metri în urmă cu aproximativ 14.500 de ani şi cu 60 de metri în urmă cu aproximativ 10.000 de ani. Prin urmare, este foarte posibil să fi existat cândva o punte de legătură dintre insula Sri Lanka şi India continentală. Pe măsură ce ritmul încălzirii globale a crescut între 12.000 şi 10.000 de ani în urmă, creşterea nivelului mării a condus la inundaţii periodice. Acest lucru ar fi putut duce la scufundarea unor aşezări preistorice care erau localizate în zonele joase de coastă ale Indiei şi Sri Lankăi. S-ar putea ca povestirile despre aceste evenimente catastrofale să fi fost transmise pe cale orală de la o generaţie la alta, în cele din urmă fiind scrise sub forma povestirii continentului Kumari Kandam.

O dovadă folosită pentru a susţine existenţa continentului Kumari Kandam este Podul lui Adam (cunoscut sub numele de Podul lui Rama), care este un lanţ de bancuri de calcar formate din nisip, nămol şi pietricele şi care se extinde între India şi Sri Lanka. La un moment dat s-a crezut că această fâşie de pământ este o formaţiune naturală dar, totuşi, alţii au susţinut că imaginile luate de un satelit NASA descriu această formaţiune ca fiind un pod lung şi întrerupt pe sub suprafaţa oceanului.

Existenţa unui pod în această locaţie este susţinută şi de o altă legendă antică. Ramayana spune povestea lui Sita, soţia lui Rama, care era ţinută captivă pe insula Lanka. Rama a ordonat un proiect masiv pentru construirea unui pod care putea fi folosit pentru conducerea armatei sale de Vânară (oameni maimuţă) peste ocean în Lanka.

Aşa cum este în cazul majorităţii aşa ziselor mituri, se pare că există puţin adevăr în legendele antice Tamil cu privire la continentul Kumari Kandam. Dar cât adevăr există, rămâne să fie stabilit ultetrior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor