Contemplând colapsul Partidului Comunist din China

Gordon G. Chang, avocat de profesie şi autorul cărţii din 2001 Colapsul ce va lovi China, a prezis cu peste 10 de ani în urmă că Partidul Comunist se va prăbuşi.
Gărzi paramilitare în faţa unei embleme a Partidului Comunist Chinez în Piaţa Tiananmen, 28 iunie 2011 în Beijing, China (Feng Li / Getty Images)
Matthew Robertson
05.04.2012

O discuţie serioasă despre dispariţia Partidului Comunist Chinez (PCC) – modul în care aceasta s-ar putea întâmpla, ce ar însemna şi ce repercusiuni ar putea să urmeze – a lipsit vreme îndelungată din discursurile despre China din ultima vreme, atât din cele ale academicienilor, cât şi cele ale factorilor de decizie.

Gordon G. Chang, avocat de profesie, este autorul cărţii publicată în 2001, intitulată „Colapsul ce va lovi China”. Cu peste 10 ani în urmă el a prezis că Partidul Comunist se va prăbuşi, dar asta încă nu s-a întâmplat.

Se poate ca predicţia lui Chang să se adeverească, din moment ce criza politică în curs de desfăşurare în China dezvăluie slăbiciunile instituţionale ale regimului monopartit.

The Epoch Times a avut oportunitatea de a-l întreba pe Chang despre stabilitatea actuală a comuniştilor chinezi şi despre ce s-ar putea întâmpla dacă partidul se prăbuşeşte. Chang, care şi-a petrecut întreaga carieră observând China şi reflectând la aceste întrebări, susţine că lumea nu ar trebui să fie surprinsă de schimbările rapide ce au loc în China.

Urmează o transcriere editată o unei sesiuni recente de întrebări şi răspunsuri între Chang şi The Epoch Times.

The Epoch Times: În ce măsură a instituţionalizat conducerea PCC succesiunea?

Gordon G. Chang: La începutul lunii trecute, toată lumea spunea că PCC s-a instituţionalizat prin reguli, linii directoare şi limite, dar am aflat odată cu incidentul Wang Lijun că nu este adevărat, că Partidul Comunist din China nu a rezolvat problema care a afectat guvernele autoritare dintotdeauna - problema succesiunii.

Epoch Times: De ce este succesiunea o problemă pentru guvernele autoritare şi pentru PCC, în special?

Chang: Pentru că nu au stat de drept, ei nu au constituţii care să însemne ceva, iar transferul de putere este doar o luptă fără reguli.

Epoch Times: Ce fel de perturbare am văzut recent faţă de conducerea partidului?

Chang: Am văzut o perturbare importantă deoarece au existat zvonuri legate de lovituri de stat, iar ultimele zvonuri reprezintă al treilea set pe care l-am auzit în acest an.

L-am auzit pe premierul ţării avertizând nu numai China, ci şi restul lumii, că China ar putea intra într-o altă Revoluţie Culturală. Este evident că există unele probleme reale în partea de sus a sistemului politic chinez.

Epoch Times: Ce urmări ar putea avea prăbuşirea partidului?

Chang: Nu se ştie niciodată. Atunci când aceste lucruri apar, ele apar rapid şi fără avertisment. Dacă ai fi spus, de exemplu, la începutul lunii decembrie a anului 2010, că un vânzător de fructe dintr-un oraş tunisian îşi va da foc şi gestul său va conduce nu doar la o schimbare în Tunisia, dar şi în Egipt şi Libia, şi va stârni nelinişti în restul lumii arabe, ai fi fost luat în râs şi considerat nebun. Dar asta este, de fapt, ceea ce s-a întâmplat atunci când Mohamed Bouazizi şi-a dat foc.

Epoch Times: Care ar fi paşii de urmat pentru schimbarea sistemului politic?

Chang: Nu există anumiţi paşi care trebuie să se întâmple. Experţii în ştiinţă politică creează liste de lucruri care trebuie să se întâmple pentru ca o schimbare revoluţionară a unei societăţi să aibă loc, iar oamenii continuă să dovedească că ele sunt greşite. Aceasta este doar natura schimbării în societatea noastră şi din 1989 am văzut cum guvernele cad aproape peste noapte. Şi tot timpul suntem uimiţi de ce s-a întâmplat. ... Guvernele care sunt aparent invulnerabile într-o zi, se prăbuşesc în următoarea zi.

Epoch Times: De ce trebuie să aibă loc o schimbare? Unde este inevitabilitatea?

Chang: Cei mai mulţi cetăţeni chinezi cred că un stat monopartit nu mai este potrivit pentru societatea chineză în continuă modernizare. Trebuie să ne amintim că, în acest moment, economia chineză este fragilă [şi] că Partidul Comunist se divizează. Autoritatea guvernului central se erodează, armata scapă de sub controlul central, iar poporul chinez, de la un capăt al ţării la altul, a ieşit în stradă şi protestează violent. Printre liderii Partidului Comunist se află cei mai nesiguri oameni de pe faţa Pământului. Şi asta ar trebui să ne spună ceva.

Epoch Times: Care sunt problemele legate de controlul militar?

Chang: Doar cu câteva săptămâni în urmă, Hu Jintao a emis un avertisment public pentru generali şi amirali, amintindu-le că trebuie să servească interesele PCC. Credeţi că trebuia să facă aşa ceva dacă avea loialitatea ofiţerilor? Nu există zvonuri legate de lovituri de stat în guvernele stabile. Când aţi auzit ultima dată despre o lovitură militară de stat în Canada?

Epoch Times: Funcţionarii comunişti profită imens de pe urma poziţiilelor actuale de la putere, de ce ar renunţa la asta?

Chang: Ei nu vor să renunţe în mod voluntar, dar atunci când simt că sfârşitul este aproape, aceşti oameni se vor urca în avioane şi îşi vor lua banii cu ei. Şi asta este ceea ce se întâmplă acum, foarte mulţi bani provin din China.

Epoch Times: Acest set de întrebări despre colapsul partidului sau despre China post-PCC, nu pare să facă parte din discursul academicienilor despre politicile chineze sau americane. De ce?

Chang: Dacă aţi fi întrebat aceste lucruri în luna august, foarte puţini oameni s-ar fi gândit la colapsul Partidului Comunist, dar acum oamenii au început să vorbească despre el, pentru că semnele de eroziune din sistem sunt inconfundabile. De ce nu a făcut acest subiect parte din discuţii? Pentru că pe 10 septembrie 2001, oamenii nu s-au gândit că Al-Qaeda va zbura avioanele în clădirile americane, deşi Al-Qaeda a atacat timp de cinci ani interesele americane din întreaga lume, inclusiv World Trade Center. Spuneţi-mi de ce americanii sunt orbi?


Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor