Preveniţi cariile în mod natural

Dantura sănătoasă
Dantura sănătoasă (Shutterstock)

Lumea realizează din ce în ce mai mult că este posibilă vindecarea unor afecţiuni pe care le credeam incurabile până acum. Un exemplu elocvent de problemă de sănătate etichetată drept fără leac este caria dentară. Cercetări detaliate asupra problemei au dezvăluit adevărata natură a cariilor dentare şi faptul că există remedii verificate care dau rezultate uimitoare de preîntâmpinare a degradării dinţilor.

Mituri false despre cariile dentare

Conform majorităţii medicilor dentişti cauzele cariilor dentare sunt:

„Cariile se dezvoltă atunci când alimentele care conţin carbohidraţi (zahăr şi amidon) precum laptele, sucurile, fructele uscate, produsele de patiserie sau dulciurile rămân în mod frecvent pe dinţi. Bacteriile din gură se înmulţesc rapid în contact cu acestea şi produc mult acid, drept rezultat. După o perioadă de timp acest acid distruge smalţul, şi astfel apar cariile dentare”. (Asociaţia Americană a Medicilor Stomatologi).

Specialistul canadian în sănătate holistică Derek Henry afirmă că această teorie are câteva inexactităţi, printre care:

• Grupuri întregi de popoare indigene care aveau carbohidraţi fermentabili în dietă, deci şi în cavitatea bucală, şi nu se spălau deloc pe dinţi sau nu foloseau aţa dentară aproape că nu aveau deloc carii.
• Bacteriile nu se hrănesc cu zahăr procesat sau cu făină din cauza lipsei de substanţe nutritive din acestea.
• Alimentele cu care se hrănesc într-adevăr bacteriile - laptele, legumele, carnea, peştele şi fructele - nu se numără printre cauzele degradării dinţilor.

Dacă explicaţia modernă a sursei cariilor dentare nu este precisă, atunci care este, de fapt, cauza lor?

Cauza cariilor dentare

Cercetările asupra cariilor dentare conduse de dr. Weston Price şi de alţi specialişti de renume în stomatologie au identificat trei factori care duc la apariţia cariilor:

• O dietă cu aport insuficient de minerale.
• Insuficienţa vitaminelor liposolubile (A, D, E şi K) din hrană. • Lipsa de utilitate directă a substanţelor nutritive şi incapacitatea sistemului intestinal de a le absorbi. Prezenţa acidului fitic influenţează puternic acest factor.

Dacă dieta dumneavoastră e săracă în vitamine şi minerale sau conţine niveluri ridicate de acid fitic (din cereale, seminţe, nuci şi alune şi leguminoase), după o perioadă de timp substanţele chimice din sânge şi nivelul de calciu şi fosfor se dezechilibrează, fapt care are ca rezultat extragerea mineralelor din oase şi dinţi şi slăbirea acestora.

De asemenea, băutul regulat al cafelei are efectul de a elimina mineralele din organismul dumneavoastră.

Pentru a elimina acidul fitic din seminţe, alune şi nuci şi leguminoase trebuie să le umeziţi, ceea ce va reduce efectul negativ asupra dinţilor şi a sistemului dumneavoastră digestiv.

Deci ideea că zahărul duce la carii este adevărată, dar nu din cauză că bacteriile consumă zahăr, ci pentru că zahărul provoacă sărăcirea nutrienţilor din organism.

Remedii împotriva cariilor dentare

Ideea că zahărul duce la carii este adevărată, dar nu din cauză că bacteriile consumă zahăr, ci pentru că zahărul provoacă sărăcirea nutrienţilor din organism

Pentru a readuce la normal nivelul de calciu şi fosfor din sânge şi pentru a permite mineralelor să îşi reia locul în smalţul dinţilor nu este de ajuns să nu mai consumăm prea multe dulciuri sau hrană procesată, ci trebuie să mâncăm hrană sănătoasă care conţine cantităţi mari de minerale şi vitamine. Acestea vor contribui la construirea unei structuri dentare puternice.

Ar trebui să consumăm cât mai mult:

• Ulei de cocos, lactate de la animale care s-au hrănit cu iarbă (mai ales unt), carne de la animale hrănite cu iarbă, fructe de mare şi supă de oase.

• Legume bio gătite (ciorbele sau supele cu zeamă concentrată de oase sunt ideale)
• Organe precum ficatul.

Dacă nu consumaţi produse animale, vă puteţi axa pe mâncăruri bogate în minerale cum ar fi legumele fermentate (murături), morcovii, cartofii dulci şi legumele cu frunze verzi. Puteţi utiliza şi suplimente alimentare de bună calitate.

Asiguraţi-vă că primiţi destulă vitamina D, de preferat de la soare (15-30 de minute de expunere a braţelor şi picioarelor la soare zilnic ar trebui să fie de ajuns). În lunile în care soarele e absent sau e prea frig pentru a vă expune corpul la soare puteţi lua vitamina D3 sub formă de supliment lichid.

Limitaţi cantitatea alimentelor bogate în acid fitic (cereale, fasole, nuci, alune şi seminţe) şi înmuiaţi-le înainte să le consumaţi. Reduceţi cantitatea de hrană procesată din zahăr şi făină care dereglează nivelul zahărului din sânge.

Suplimentele alimentare indicate sunt:

• Ulei fermentat de ficat de cod – foarte bogat în vitaminele liposolubile A, D şi K.
• Magneziul – necesar pentru folosirea eficientă a calciului şi fosforului din organism.

• Gelatina - dacă nu aveţi timp să faceţi supă de oase - este o alternativă bună, fiind bună pentru gingii şi pentru digestie.

O structură dentară sănătoasă şi puternică depinde de un sistem digestiv curat şi care funcţionează bine, fiind capabil să asimileze o varietate mare de vitamine şi minerale. Problema cariilor dentare poate fi rezultatul unei diete necorespunzătoare ce v-a distrus ecologia internă a organismului, care nu are aportul necesar de nutrienţi.

De obicei corectarea dietei are rezultate vizibile imediat asupra dinţilor copiilor, deoarece aceştia nu au sistemul intestinal la fel de afectat precum adulţii. Şi adulţii obţin rezultate remarcabile dacă respectă pe termen lung aceste principii şi se hrănesc corespunzător în mod constant.