Conservatorii pun graţierile din nou pe masa parlamentarilor. Ghici cine ar beneficia?

Senatoarea PC Cristiana Anghel a iniţiat un proiect de lege prin care propune graţierea colectivă pentru persoanele cu pedepse la închisoare de până la 2 ani inclusiv, plus alte categorii de infractori.
Cristiana Anghel (Epoch Times România)
Loredana Diacu
22.06.2014

Senatoarea PC Cristiana Anghel a iniţiat un proiect de lege prin care propune graţierea colectivă pentru persoanele cu pedepse la închisoare de până la 2 ani inclusiv, plus alte categorii de infractori.

Motivând că Parlamentul nu a mai dat o graţiere colectivă de 12 ani iar închisorile sunt supraaglomerate şi procesul de re-educare este greu de realizat, senatoarea PC cere ca cei cu pedepse de până la 2 ani de închisoare să fie scoşi din puşcării urmând ca dacă recidivează în primii 3 ani de la eliberare să se întoarcă la închisoare şi să execute şi pedeapsa de care au fost iertaţi.

Potrivit proiectului, se graţiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la doi ani inclusiv, pedepsele complementare, precum şi pedepsele cu amenda, indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii dispusă de instanţă.

Iniţiativă legislativă a senatoarei PC mai prevede că se graţiază cu o treime pedepsele cu închisoarea între 2 şi 5 ani inclusiv, cu o pătrime pedepsele cu închisoarea între 5 şi 8 ani inclusiv, în timp ce persoanelor în vârstă de peste 60 de ani li se va graţia o jumătate de pedeapsă.

Proiectul Cristianei Anghel mai propune să se reducă la jumătate pedepsele la închisoare ale femeilor gravide, persoanelor cu copii în întreţinere cu vârstă de până la 5 ani inclusiv şi a celor diagnosticaţi cu boli incurabile în faza terminală.

În proiect se precizează, conform hotnews, că de aceste prevederi nu beneficiază recidiviştii şi cei care au săvârşit infracţiuni precum: omor, determinare sau înlesnire de sinucideri, lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, rele tratamente aplicate minorului, uciderea sau vătămarea nou-născutului, proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal, act sexual cu minor, corupere sexuală a minorului, tâlhărie, tortură, represiunea nedreaptă, evadarea, nerespectarea regimului materialelor nucleare, incest, infracţiuni contra securităţii naţionale.

Ar putea beneficia în schimb de graţiere, pe care Cristiana Anghel o defineşte ca pe un "act de clemenţă ce reflectă imperativele umanismului" chiar fondatorul partidului, Dan Voiculescu, trimis în judecată în două dosare, într-unul dintre ele (privatizarea frauduloasă ICA) fiind condamnat Tribunalul Bucureşti, în septembrie 2013, la 5 ani de închisoare. Apelul lui Dan Voiculescu la sentinţă se judecă - de fapt, mai mult se amână - la Curtea de Apel Bucureşti. Fondatorul PC şi al USL are vârstă de 67 de ani, ceea ce îl califică pentru o reducere considerabilă de pedeapsă, dacă CAB îl va condamna la mai mult de 2 ani.

De asemenea, Adrian Năstase, mentorul spiritual al premierului Victor Ponta şi al PSD, condamnat la închisoare 4 ani pentru luare de mită şi şantaj, ar putea beneficia şi el de graţiere, întrucât are 64 de ani, iar Nicuşor Constantinescu, baronul de Constanţa, dacă va fi condamnat, ar trebui şi el să beneficieze de clemenţă, având în vedere faptul că se plânge de un cancer foarte grav.

Eventual şi Gigi Becali, dacă boala la coloana cervicală - pe care a recunoscut că a exagerat-o pentru a impresiona - se agravează, ar merita să iasă mai devreme şi el, să nu mai vorbim de Jean Padureanu, care este şi bătrân şi suferind.

Şi Diana Nemeş, acuzată că împreună cu fostul şef de cabinet al preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, Codruţ Marta şi cu soţul ei ar fi produs un prejudiciu statului român de circa 53 de milioane de euro, ar trebui scoasă din închisoare, deoarece era gravidă când a extrădat-o SRI şi se pare că mai are acasă, în noua casă din SUA, unde FBI caută aur îngropat, şi alţi copii, aflaţi în întreţinerea sa.

Ca o consolare pentru adversarii preşedintelui Băsescu, în lumina ultimului scandal, merită menţionat că Bercea Mondialu', fiind condamnat pentru tentativă de omor, nu se califică pentru graţierea colectivă cerută de senatoarea PC, oricâţi bani ar afirma el că a dat pentru magistraţi.

Iniţiativă Cristianei Anghel a fost înregistrată la Senat, prima Cameră sesizată, pentru dezbatere, pe 13 iunie. Pe 17 iunie proiectul a fost trimis pentru aviz la Consiliul legislativ, cu termen 17 iulie 2014, şi pentru un punct de vedere la Guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor