Traian Băsescu despre fratele său: "I-am cerut să meargă imediat să informeze instituţiile statului"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat, în cadrul unui interviu acordat Realitatea TV că nu a discutat niciodată cu fratele său despre dosarul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. De asemenea, şeful statului a precizat că fratele său i-a spus, încă de anul trecut, că este şantajat şi că s-a adresat instituţiilor statului.

Aşa cum dealtfel a declarat şi în cadrul conferinţei de presă susţinute în urmă cu trei zile la Cotroceni, şeful statului a dat asigurări că nu există niciun poliţist, procuror sau judecător care să poată afirma că a primit vreo intervenţie de-a preşedintelui, direct sau prin intermediari în dosarul Bercea sau în orice alt dosar.

Traian Băsescu a mai declarat că, anul trecut, când fratele său i-a spus că este şantajat, i-a cerut "să meargă imediat să informeze instituţiile statului", ceea ce Mircea Băsescu a şi făcut.

"Eu nu puteam să merg să fac un denunţ de şantaj în numele lui, dar, repet, i-am cerut să meargă imediat să informeze instituţiile statului", a răspuns Traian Băsescu la întrebarea " de ce nu aţi denunţat dumneavoastră acest caz la instituţiile abilitate sau măcar public?"

Întrebat, de asemenea, de ce nu a inclus în declaraţia sa de avere mult mediatizata salbă de aur pe care Regele Cioabă i-a dăruit-o soţiei sale în anul 2009, la Festivalul romilor de la Costeşti, prin intermediul lui Sandu Anghel, alias Bercea, Traian Băsescu a răspuns că nu a păstrat respectivul obiect, "care este, de fapt, o monedă de aur, nu salbă."

Preşedintele a precizat că obiectul a fost predat statului," în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi se află în patrimoniul Administraţiei Prezidenţiale, deci al statului român."

"De altfel, aşa cum cere legea, acel obiect a fost declarat, la vreme respectivă, în lista bunurilor primite cu titlu gratuit cu prilejul unor acţiuni de protocol în anul 2009, tabelul care este disponibil de atunci pe pagina de internet a Administraţiei Prezidenţiale.", a mai declarat preşedintele.

Întrebat cum răspunde zvonurilor din presă potrivit cărora fratele său ar afirma, într-una dintre înregistrări, că i-a dat şi lui bani pentru a interveni în favoarea reducerii pedepsei lui Bercea Mondial, preşedintele s-a declarat convins că astfel de afirmaţii nu exista, căci nu au niciun suport real:

Nu cred că fratele meu ar putea să facă o astfel de afirmaţie pentru că nu este adevărat. Nu am primit niciun ban şi niciun bun de la său în numele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, nici pentru vreo intervenţie de reducere a pedepsei în instanţă şi nici pentru vreo graţiere. Întocmai cum nu am primit niciodată niciun ban şi niciun bun de la nimeni pentru a interveni în vreun fel în dosare sau pentru vreo graţiere.", a declarat Traian Băsescu.

Mircea Băsescu, a fost arestat vineri, fiind acuzat că ar fi primit 250.000 de euro pentru ca Bercea Mondial să scape de închisoare. Preşedintele Senatului a anunţat, sâmbătă, că vrea ca Parlamentul să afle, de la SRI şi SPP, dacă preşedintele ştia despre "vizitele la clanul Bercea". Victor Ponta a cerut demisia şefului statului, iar Traian Băsescu a negat orice legătură, precizând, cu lacrimi în ochi, că între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-şi apăra fratele alege consolidarea justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne