Proiectul de lege privind amnistia amânat pentru un termen neprecizat

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că proiectul de lege privind amnistia nu va fi repus în dezbatere în această sesiune parlamentară deoarece "majoritatea USL nu mai susţine iniţiativa legislativă", informează Agerpres.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
03.02.2014

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că proiectul de lege privind amnistia nu va fi repus în dezbatere în această sesiune parlamentară deoarece "majoritatea USL nu mai susţine iniţiativa legislativă", informează Agerpres.

"Proiectul de lege privind amnistia nu mai este susţinut de PSD. Categoric, nu. Nu se mai reia proiectul în această sesiune. Nu se mai discută despre graţiere, amnistie. Nu mai există o susţinere în USL pentru acest proiect. (...) Atât timp cât această majoritate parlamentară este împotrivă, evident că nu trece aşa ceva", a afirmat Ponta la Parlament.

Reamintim că Parlamentul a încercat să adopte legea amnistiei în luna decembrie a anului 2013, odată cu modificările Codului Penal şi Legea Minelor, în ziua deja intrată în memoria colectivă ca "Marţea Neagră din Parlament”. Datorită uriaşului scandal mediatic creat, proiectul de lege nu a mai fost votat şi urma să intre din nou în dezbateri la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor în luna februarie a acestui an.

Legea Amnistiei şi graţierii a fost considerată de opoziţie, analişti publici, societatea civilă etc. drept o tentativă a USL-ului de a "albi" dosarele/cazierele marilor corupţi şi de a scoate din închisoare pe varii membri ai camarilei USL. Instituţiile anti-corupţie au acuzat totala lipsă de transparenţă şi faptul că nu au fost consultate nici pe tema legii amnistiei, nici pe tema modificărilor codului Penal.

De prevederile legii amnistiei şi graţierii ar fi beneficiat personalităţi marcante precum: Adrian Năstase, Gigi Becali, Cătălin Voicu, Antonie Solomon, Ionel Manţog, Nicolae Mischie, Decebal Traian Remeş, sau Relu Fenechiu.

Întrebat dacă proiectul va fi respins definitiv de parlamentări, Ponta a spus: „Asta este treaba Parlamentului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor