Congresmenii recomandă ca SUA să intensifice operaţiunile militare în Marea Chinei de Sud

Congresmanii republicani americani i-au cerut preşedintelui Barack Obama să ordone mai multe operaţiuni militare în apropierea teritoriilor disputate din Marea Chinei de Sud, în ciuda faptului că Beijingul a condamnat mişcările SUA în regiune.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Marina SUA şi-a intensificat operaţiunile de navigare în apropierea insulelor disputate din Marea Chinei de Sud în ultimele câteva luni, ca parte a operaţiunilor de susţinere a “libertăţii de navigaţie”.

Republicanii au declarat miercuri în Comitetul pentru Relaţii Externe din Senatul SUA că Administraţia Obama ar trebui să ia măsuri pentru ca aceste operaţiuni să fie mai regulate.

“Nu stiu de ce nu fac acest lucru săptămânal sau lunar”, a declarat preşedintele comitetului, senatorul Bob Corker, referindu-se la prezenţa a 60% dintre navele de luptă americane în regiunea Pacific.

Senatorul din Tennessee a notat că Beijingul este un rival geopolitic al SUA. “Doar gestionarea neînţelegerilor cu China nu este o formulă reuşită în special când o astfel de gestionare duce la cedarea influenţei SUA şi periclitează interesul american în regiunea Indo-Pacific şi mai departe”, a susţinut acesta.

Senatorul Cory Gardner a declarat că planul curent de desfăşurare a navelor de luptă în regiune la fiecare trei luni “este pur si simplu insuficient pentru a trimite Chinei un mesaj puternic”.

Marea Chinei de Sud a devenit o sursă de tensiuni între China, SUA şi câteva ţări din regiune care urmăresc să controleze rutele comerciale şi depozitele de minerale existente acolo.

În acelaşi timp, China a condamnat în repetate rânduri aceste patrule maritime americane, susţinând că ele reprezintă “adevărata militarizare” a regiunii. La rândul său, Washingtonul acuză Beijingul că încearcă să militarizeze Marea Chinei de Sud.

Mai mult, oficialii americani au acuzat China că încearcă să preia treptat controlul asupra Mării Chinei de Sud, lucru care ar putea ameninţa navigarea în zonele disputate, din moment ce Marea Chinei de Sud este un canal navigabil strategic folosit pentru transportul de mărfuri. Anual prin regiune tranzitează marfă în valoare totală de 5,3 trilioane de dolari.

Pe lângă activitatea desfăşurată pe insulele disputate, Beijingul îşi întăreşte baza militară de pe Insula Woody din grupul de insule Paracel. Două avioane de luptă chineze J-11 au fost trimise acolo în 12 aprilie, conform Fox News.

Începând cu 2013, China a accelerat activităţile de creare de noi avanposturi, turnând nisip deasupra recifelor şi atolilor. Clădiri, porturi şi piste de aterizare suficient de mari pentru a primi bombardiere şi avioane de luptă au fost, de asemenea, construite pe insulele nou apărute – aceste activităţi fiind considerate drept o încercare de a schimba status quo-ul teritorial prin modificarea geografiei.

Beijingul pretinde suveranitatea asupra celei mai mari părţi din Marea Chinei de Sud – care a fost revendicată parţial şi de Vietnam, Malaezia, Brunei, Filipine şi Taiwan.