China încearcă Marea Chinei de Sud cu degetul

Beijingul a trimis un avion militar pe una dintre insulele disputate din Marea Chinei de Sud aparent pentru a evacua muncitorii răniţi în timpul activităţilor de construcţie ce au loc acolo.
O pistă aflată în construcţie pe Reciful Fiery Cross în Marea Chinei de Sud, 2 aprilie 2015.
O pistă aflată în construcţie pe Reciful Fiery Cross în Marea Chinei de Sud, 2 aprilie 2015. (Captură Foto)

Ministerul chinez al Apărării a susţinut într-o declaraţie postată pe website-ul său că avionul se afla duminică într-o misiune de patrulare când i s-a ordonat să se îndrepte spre Reciful Fiery Cross pentru a evacua trei muncitori şi a-i transporta în provincia Hainan pentru tratament.

China a transformat reciful respectiv într-o insulă artificială şi a trimis trei avioane comerciale acolo în luna ianuarie după finalizarea unei piste de aterizare pe insulă.

În ultimile luni, China a construit structuri majore, inclusiv sisteme radar şi piste de aterizare pe mai multe insule disputate.

Evoluţia a atras critici din partea ţărilor din regiune, precum şi din partea SUA, care acuză Beijingul că desfăşoară un program masiv şi agresiv de revendicare teritorială în Arhipelagul Spratly din Marea Chinei de Sud.

Washingtonul susţine că Beijingul încearcă să militarizeze regiunea. La rândul său, regimul comunist chinez acuză SUA de interferenţă în probleme regionale şi de alimentare deliberată a tensiunilor în Marea Chinei de Sud.

Oficialii americani au acuzat China că încearcă să preia treptat controlul asupra Mării Chinei de Sud, lucru care ar putea ameninţa navigarea în zonele disputate, din moment ce Marea Chinei de Sud este un canal navigabil strategic folosit pentru transportul de mărfuri. Anual prin regiune tranzitează marfă în valoare totală de 5,3 trilioane de dolari.

În afară de activitatea de pe insulele diusputate, Beijingul îşi întăreşte baza militară de pe Insula Woody din grupul de insule Paracel. Două avioane de luptă chineze J-11 au fost trimise acolo în 12 aprilie, conform Fox News.

China pretinde suveranitatea asupra celei mai mari părţi din Marea Chinei de Sud – care a fost revendicată parţial şi de Vietnam, Malaezia, Brunei, Filipine şi Taiwan.

De asemenea, China este prinsă în dispute cu Japonia şi Coreea de Sud în privinţa Mării Chinei de Est.

SUA a desfăşurat exerciţii pentru susţinerea “libertăţii de navigaţie” în lunile recente, navigând în apropierea insulelor disputate pentru a evidenţia dreptul de a naviga în acele ape. Oficialii Marinei SUA au declarat că plănuiesc să desfăşoare în viitor exerciţii tot mai numeroase şi mai complexe.

“Poziţia noastră nu s-a schimbat – nu adoptăm o poziţie în ceea ce priveşte revendicările teritoriale rivale în cazul zonelor de pământ formate natural în Marea Chinei de Sud”, a declarat un oficial de vârf al administraţiei Obama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe