Kremlinul şi Beijingul cer "negocieri şi consultaţii" pentru soluţionarea disputei din Marea Chinei de Sud

China şi-a unit forţele cu Rusia în privinţa Mării Chinei de Sud, cele două state susţinând că soluţionarea disputei asupra regiunii trebuie să se facă prin dialog şi consultaţi. Dar, în acelaşi timp, China a trimis un avion militar pe una dintre insulele artificiale din Arhipelagul Spratly, atrăgând criticile americanilor.
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015. (US Navy)
Andrei Popescu
19.04.2016

China şi Rusia au declarat luni că disputa asupra Mării Chinei de Sud nu ar trebui internaţionalizată şi au făcut apel ca soluţionarea problemei să se bazeze pe negocieri şi consultaţii, a raportat agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua.

Comentariile au loc într-un moment în care SUA şi-a intensificat prezenţa militară în regiunea contestată în încercarea de a ajuta Filipine şi alte ţări din Asia de Sud-Est să contracareze încercările Chinei de a revendica cea mai mare parte a regiunii.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său chinez Wang Li au făcut aceste comentarii în timpul unei întâlniri desfăşurate luni. Wang a insistat că Beijingul îşi protejează drepturile şi interesele în Marea Chinei de Sud şi că este liberă să aleagă modul în care va rezolva tensiunile regionale.

Wang a mai precizat că Beijingul a refuzat propunerea Filipinelor ca problema să fie soluţionată la curtea internaţională de arbitraj deoarece doreşte să îşi păstreze demnitatea şi să protejeze autoritatea legii, adăugând că Rusia şi China ar trebui să fie prudente în faţa abuzurilor comise de arbitrajul obligatoriu.

Între timp, Hugo Swire, ministrul britanic responsabil pentru Asia de Est, a susţinut în aceeaşi zi că o decizie – aşteptată în luna mai sau la începutul lunii iunie – în cazul de arbitraj internaţional al Filipinelor împotriva revendicărilor chineze în Marea Chinei de Sud trebuie să aibă o natură obligatorie.

“Le-am spus foarte clar chinezilor că putem face astfel de acorduri doar într-o manieră deschisă şi transparentă, sub un sistem bazat pe reguli internaţionale”, a declarat Swire think tank-ului din Washington, Center for Strategic and Internaţional Studies.

“Sub sistemul bazat pe reguli internaţionale, de care depinde lumea, ne aşteptăm ca decizia de la Haga să fie respectată de toate părţile implicate, indiferent de direcţia pe care o iau, şi vom sta alături de ceilalţi, inclusiv SUA, indiferent de decizie”, a adăugat Swire.

Marea Chinei de Sud este o problemă geopolitică în Pacific, Beijingul revendicând aproape întreaga regiune. Pe lângă China, Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam au prezentat revendicări rivale. Beijingul şi-a extins prezenţa în regiunea disputată şi a construit trei piste de aterizare în arhipelagul Spratly. China şi-a apărat constant acţiunile, susţinând că nu are nicio intenţie să pornească un conflict că pistele şi celelalte construcţii ale sale vor ajuta la menţinerea securităţii în regiune.

Duminică, un avion militar chinez a făcut prima aterizare publică pe Reciful Fiery Cross din Marea Chinei de Sud. Ziarul oficial al armatei chineze a susţinut că avionul a fost trimis de Marină după ce aceasta a interceptat un mesaj de urgenţă venit dinspre şantierul de construcţii de pe recif. Totuşi, mişcarea a atras luni un protest din partea armatei americane.

“Suntem conştienţi de faptul că un avion militar chinez a aterizat duminică pe Reciful Fiery Cross în ceea ce China a descris ca fiind o operaţiune umanitară pentru evacuarea a trei muncitori bolnavi”, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Pentagonului, căpitanului Jeff Davis. “Nu este clar de ce chinezii au folosit un avion militar, şi nu unul civil”.

Filipine şi SUA au desfăşurat patrule comune în Marea Chinei de Sud. În plus, Pentagonul va trimite şase avioane şi trei elicoptere cu 200 de piloţi şi membri de echipaj la fosta Bază Aeriană Clark, situată la nord de Manila. Flota de avioane include cinci avioane de atac Warthog, trei elicoptere de căutare şi salvare şi un avion folosit de regulă pentru transportul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor