Conflictul din Darfur a fost alimentat cu arme chinezeşti şi ruseşti
alte articole
Încălcări grave ale drepturilor omului sunt comise în Darfur de forţele de securitate, care folosesc arme ce au fost vândute guvernului sudanez de China şi Rusia, a declarat grupul pentru drepturile omului Amnesty Internaţional, într-un nou raport.
În raport, Amnesty a declarat că arme şi muniţii din China, Rusia şi Belarus sunt încă furnizate trupelor din Darfur, în ciuda dovezilor că acestea vor fi folosite împotriva civililor. "Exporturile includ furnizarea unor cantităţi semnificative de muniţie, elicoptere, avioane de atac, rachete aer-sol şi vehicule blindate", a declarat grupul cu sediul la Londra.
Cu cinci ani în urmă, Amnesty şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la armele din China şi Rusia care ajung în Sudan, ele fiind utilizate nu numai în Darfur, dar şi în provincia Kordofanul de Sud. Grupul de drepturi şi-a reiterat miercuri îngrijorarea, după ce au izbucnit noi lupte între forţele guvernamentale şi trupele de opoziţie.
În 2011, aproximativ 70.000 de persoane au fost strămutate din estul Darfurului, după ce guvernul a vizat grupuri etnice.
"China şi Rusia vând arme guvernului din Sudan, cunoscând faptul că multe dintre ele vor ajunge să fie folosite pentru a comite încălcări ale drepturilor omului în Darfur", a declarat Brian Wood, un expert militar pentru Amnesty, adăugând că "conflictul din Darfur este susţinut de fluxul constant de arme din străinătate".
Amnesty a menţionat că embargoul Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra armelor trebuie extins pentru întreaga ţară, nu doar pentru Darfur. În prezent, Sudanul poate cumpăra arme din alte ţări, dar nu le poate utiliza în regiunea Darfur.
Raportul a fost publicat cu doar o săptămână înainte de o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU în cadrul căreia se vor lua în considerare sancţiuni suplimentare împotriva Sudanului şi preşedintelui său, Omar al-Bashir, singurul şef de stat împotriva căruia s-a emis un mandat de Tribunalul Penal Internaţional.
Fără un tratat puternic privind armele din Sudan, "embargourile pentru arme vor continua să fie încălcate şi milioane de oameni vor continua să sufere consecinţele transferurilor iresponsabile de arme, aşa cum se întâmplă în Darfur", a adăugat Wood.
Conflictul din Darfur a început în 2003, când rebelii africani au ridicat armele împotriva guvernului sudanez, spunând că sunt victime ale discriminării. Guvernul sub Bashir este acuzat de înarmarea miliţiilor locale şi triburilor nomade arabe, sau Janjaweed, şi de uciderea a sute de mii de civili. Oficialii ONU susţin că cel puţin 300.000 de persoane au fost ucise şi alte 2,7 milioane de persoane au fost strămutate în acest conflict.
China este cel mai mare partener comercial al Sudanului, Beijingul importând petrol şi Khartoumul importând bunuri ieftine. În 2007, China a achiziţionat 40 la sută din producţia anuală de petrol a Sudanului.