O agenţie a ONU a fost hackuită, fiind extrase date personale

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare investighează toate lacunele de securitate, după ce se pare că a fost hackuit de un grup care a acuzat anterior ONU de corupţie.
(Sean Gallup / Getty Images)
Alex Johnston
01.12.2011

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare investighează toate lacunele de securitate, după ce se pare că a fost hackuit de un grup care a acuzat anterior ONU de corupţie.

Grupul TeaMp0isoN susţine că va face publice informaţiile ce aparţin persoanelor care lucrează la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDEP), Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF, a relatat compania de securitate Sophos.

Informaţiile constau în peste 100 de adrese de e-mail şi informaţii de conectare, care provin de la UNDEP on-line, a raportat Sophos.

"Grupul a remarcat... faptul că unele dintre ID-urile de utilizator păreau să nu fie parolate, o veste care va stârni exasperarea multor administratori de sistem", a spus Sophos, citând un document postat pe PasteBin, care este utilizat în mod obişnuit de hackeri ca un site pentru postarea de informaţii.

Se pare că TeaMp0isoN, care a acuzat în trecut ONU de corupţie, a reuşit să spargă site-ul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru a extrage cele mai multe email-uri, nume de utilizator şi parole, a adăugat firma de securitate.

Hackerii au tachinat echipa de securitate on-line a ONU, spunând: "Îi vom lăsa pe aşa-numiţii ‘experţi în securitate’ ai ONU" să descopere modul în care aceştia au reuşit să pătrundă în site-urile lor şi să extragă datele.

Un purtător de cuvânt Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare a declarat pentru BBC că hackerii au extras şi afişat "date vechi" dintr-un "server vechi."

"Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare va lua măsuri pentru a închide orice vulnerabilităţi pe site-ul nostru," a relatat purtătorul de cuvânt al acestuia, Sausan Ghosheh, pentru radiodifuzor. "Vă rugăm să reţineţi faptul că UNDP.org nu a fost compromis."

Având în vedere postarea de pe PasteBin, TeaMp0isoN a acuzat ONU că ar fi un "supraveghetor al multor atrocităţi din Ruanda până în Darfur" şi că "a devenit o fiară care trebuie să fie oprită sau domesticită".

Grupul, care îşi are originile în Spania, a conlucrat cu grupul colectiv de hackeri Anonymous Operations într-o iniţiativă numită Operaţiunea Robin Hood, care vizează băncile şi alte instituţii financiare.

Anonymous şi TeaMp0isoN au anunţat luni iniţiativa Robin Hood, declarând că "Având în vedere recentele demonstraţii şi proteste de pe tot globul, vom răsturna situaţia în defavoarea băncilor", adăugând că vor înapoia banii oamenilor care au fost "înşelaţi de sistem" şi de bănci.

Sophos a remarcat faptul că grupul a spart anterior site-ul celor de la Research in Motion, producătorul de smartphone BlackBerry, şi a publicat şi informaţii private despre fostul prim-ministru britanic Tony Blair.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor