Opiniile activiştilor şi monitorilor diferă cu privire la situaţia din Siria
Posibilitatea grupului de monitorizare a Ligii Arabe de a obţine o imagine completă cu privire la situaţia din Siria a fost pusă sub semnul întrebării.
După ce şeful monitorilor Ligii Arabe din Siria a descris situaţia din Homs ca nimic îngrijorător, în ciuda rapoartelor conform cărora armata a bombardat oraşul şi a ucis zeci de civili, biroul Ministerului de Externe francez a declarat că remarcile au fost premature.
Mustafa al-Dabi, un general sudanez şi şeful misiunii de monitorizare, a declarat marţi că el şi echipa sa "nu au văzut nimic înfricoşător" după ce au petrecut ziua de marţi în Homs, potrivit televiziunii Al-Jazeera. Cu toate acestea, activiştii de la Comitetul Local de Coordonare au declarat că cel puţin cinci persoane au fost ucise marţi în Homs şi mai multe au fost ucise luni, fără a descrie circumstanţele.
O declaraţie scurtă din partea Ministerului de Externe francez a susţinut că circa 150 de monitori ai Ligii Arabe au fost "ieri în Homs pentru o scurtă perioadă de timp," adăugând că "prezenţa lor nu a împiedicat continuarea represiunii sângeroase din acest oraş, unde demonstraţiile mari au fost înăbuşite violent, rezultând într-o duzină de decese" luni.
Datorită perioadei scurte în care s-au aflat în oraş ei nu şi-au putut face o imagine adecvată asupra situaţiei de acolo, unde activiştii au declarat că armata statului bombardează frecvent cartiere întregi.
"Monitorii Ligii Arabe ar trebui să se poată întoarce în oraşul martirizat fără întârziere, să se poată deplasa liber şi să dispună de toate contactele cu oamenii de care au nevoie," prevede declaraţia ministerului, adăugând că sprijină pe deplin misiunea Ligii Arabe.
Cine este Generalul al-Dabi?
Pe fondul rapoartelor conform cărora Siria ar fi ascuns sute de adversari politici şi alţi deţinuţi de monitorii Ligii, au apărut întrebări asupra faptului dacă un general sudanez ar trebui să conducă o misiune umanitară.
Preşedintele sudanez Omar al-Bashir este în prezent căutat de Tribunalul Penal Internaţional pentru crime împotriva umanităţii, în legătură cu uciderea a peste 300.000 de civili sudanezi în regiunea sudaneză Darfur.
General al-Dabi a deţinut posturi militare şi guvernamentale majore, inclusiv mai multe posturi în regiunea Darfur. El a devenit şeful serviciului militar sudanez de informaţii în 1989 şi a condus agenţia de spionaj din Sudan până la mijlocul anilor 1990.
Numirea sa ca şef al echipei de monitorizare a Ligii Arabe a fost criticată de Project Enough, un grup pentru drepturile omului cu sediul în SUA, care a numit mutarea ca fiind "uimitoare".
"Când [al-Dabi] a servit ca fost şef al serviciului mIlitar sudanez de informaţii şi când a supravegheat punerea în aplicare a Acordului de Securitate din Darfur, crime de război, inclusiv genocid, au fost comise sub supravegherea sa," a declarat grupul de drepturi, adăugând că al-Dabi ar trebui anchetat pentru crime împotriva umanităţii.
"Noi nu am văzut tancuri"
Când a vizitat Homs marţi, al-Dabi a spus că nu a văzut nici o ciocnire, nici o bombardare şi nici o luptă.
"Noi nu am văzut tancuri, dar am văzut câteva vehicule blindate", a afirmat el, potrivit Al-Jazeera. "Dar ţineţi cont că aceasta a fost doar o zi şi că va fi necesară o anchetare ulterioară. 20 de persoane vor fi acolo pentru mai mult timp."
Comitetele Locale de Coordonare au declarat că cel puţin 42 de persoane au fost ucise în Siria marţi, 17 decese având loc în Homs, unde forţele de securitate au deschis focul asupra civililor. Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că mai mult de 5.000 de persoane au fost ucise de când tulburările au început în luna martie.
Unii localnici au declarat pentru agenţia Reuters că au refuzat să se întâlnească cu grupul de monitorizare al Ligii, deoarece cu ei se afla un colonel al armatei siriene.
Localnicii din oraş au declarat pentru Al-Jazeera că armata siriană şi-a retras tancurile, soldaţii şi alte vehicule pentru a da impresia că oraşul nu este sub asediu, declarând că guvernul încearcă să inducă în eroare comunitatea internaţională.
Citând un soldat local anonim, Human Rights Watch a raportat că între 400 – 600 de deţinuţi au fost mutaţi dintr-un centru de detenţie din Homs pe 21 şi 22 decembrie.
"Unii deţinuţi au fost mutaţi în jeep-uri civile şi camioane de marfă. Activitatea mea se desfăşura în interiorul închisorii şi consta în adunarea deţinuţilor şi urcarea lor în autovehicule. Ordinele mele de la directorul penitenciarului au fost să mut deţinuţi importanţi de acolo", a relatat soldatul pentru grupul de drepturi. Relatarea sa a fost confirmată de alţi martori, a declarat HRW.