Arme din Rusia şi China folosite în Darfur (Amnesty)

Arme ruseşti şi chinezeşti sunt folosite pentru a încălca drepturile oamenilor din regiunea Darfur, a declarat Amnesty Internaţional
Epoch Times România
09.02.2012

Arme ruseşti şi chinezeşti sunt folosite pentru a încălca drepturile oamenilor din regiunea Darfur în timpul unui embargo zadarnic al Uniunii Europene, a declarat marţi Amnesty Internaţional, conform unui raport Reuters.

Amnesty a afirmat că Rusia şi China suplimentează cu arme guvernul sudanez în ciuda faptului că acestea sunt folosite pentru a omorî civili în Darfur, U.E. estimând că din 2003 până în prezent au murit până la 300.000 de persoane din cauza violenţei, foamei şi a bolilor.

„China şi Rusia vând arme guvernului din Sudan, ştiind că multe din acestea urmează a fi folosite pentru a încălca drepturile omului în Darfur,” a declarat Brian Wood, un expert militar şi de poliţie pentru Amnesty Internaţional.

„Pentru a ajuta la prevenirea mai multor încălcări ale drepturilor omului, toate transferurile de arme către Sudan trebuie imediat suspendate, iar embargoul Uniunii Europene să fie extins la toată ţara”,a adaugat el.

Nu este ilegal să distribui arme în Khartoum, capitala Sudanului, dar statele au obligaţia să aibă garanţia guvernul sudanez că ele nu vor ajunge în Darfur.

Rusia se mai află în lumina reflectoarelor şi pentru că vinde arme către Siria, unde guvernul a ucis până acum mii de manifestanţi pro-democraţie, în timp ce şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca rezoluţia Uniuni Europene prin care liderul autoritar, preşedintele Bashar al-Assad, ar fi fost forţat să demisioneze.

China a fost celălalt membru al Consiliului de Securitate al U.E. care a blocat mişcarea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor