Rebeli sudanezi capturează muncitori chinezi

Rebelii sudanezi au capturat cel puţin 70 de lucrători în construcţii în statul Kordofanul de Sud, conform rapoartelor media de duminică. Cel puţin 29 de lucrători sunt chinezi.
Jack Phillips
30.01.2012

Rebelii sudanezi au capturat cel puţin 70 de lucrători în construcţii în statul Kordofanul de Sud, conform rapoartelor media de duminică. Cel puţin 29 de lucrători sunt chinezi.

"Da, i-am capturat", a declarat Arnu Ngutulu Lodi de la Mişcarea de Eliberare a Poporului Sudanez de Nord pentru AFP. "Vreau să vă asigur acum că sunt în siguranţă."

Sâmbătă, rebelii au atacat un şantier şi au distrus echipamentul de acolo, a relatat un purtător de cuvânt al guvernului pentru CNN. Agenţia de ştiri a raportat că în total au fost capturaţi 70 de lucrători.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că armata sudaneză încearcă să localizeze rebelii şi lucrătorii capturaţi, a relatat CNN.

Ministerul de externe al Chinei a confirmat faptul că cetăţeni chinezi au fost capturaţi în incident, potrivit mass-mediei oficiale chineze Xinhua.

Purtătorul rebel de cuvânt, Lodi, a asigurat că niciunul dintre muncitori nu a fost rănit, adăugând că aceştia lucrau în principal la construcţia de drumuri în zonă. Ei sunt ţinuţi "până la noi ordine," a fost el citat de AFP.

"Astăzi este o zi calmă, dar ne aşteptăm în orice moment ca [forţele armate sudaneze] să lanseze un nou atac împotriva noastră", a adăugat el.

China este cel mai mare cumpărător de petrol din Sudan, care la rândul său, primeşte bunuri militare şi umanitare. Grupurile pentru drepturile omului au criticat regimul chinez pentru sprijinirea guvernului sudanez, care este condus de preşedintele Omar al-Bashir, un om căutat de Tribunalul Penal Internaţional pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în 2003 în regiunea Darfur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor