Conferinţă aprinsă la Geneva II între guvernul şi opoziţia din Siria

Discuţiile de pace privind conflictul din Siria, Montreaux, Geneva II, 22 ianuarie 2014.
Discuţiile de pace privind conflictul din Siria, Montreaux, Geneva II, 22 ianuarie 2014. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
P. P.
22.01.2014

Miercuri, la Montreaux s-au desfăşurat negocierile de pace pe tema conflictului sirian. Acestea au adus faţă în faţă, pentru prima oară, ambele tabere din Siria, şi au fost presărate cu discuţii aprinse, în timp ce puterile mondiale şi-au accentuat părerile contrare privind desfiinţarea guvernului Bashar al-Assad, transmite Reuters.

Iniţial a fost stabilit ca negocierile să înceapă de vineri, miercuri fiind programată doar o ceremonie formală la marginea lacului Geneva. În timpul ”discuţiilor” regula de 10 minute susţinută de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a fost ignorată aproape în totalitate.

Liderul Coaliţiei Naţionale Siriene, Ahmed Jarba l-a acuzat pe preşedintele Bashar al-Assad de ”crime de război comise în stil nazist” şi a cerut delegaţiei guvernamentale să semneze, pe loc, un plan pentru cedarea puterii, conform Reuters.

Ministrul de Externe Sirian, Walid al-Moualem a subliniat că nu vor asculta niciodată cererile din exterior, iar apoi s-a folosit de un limbaj colorat pentru a descrie atrocităţile rebelilor ”terorişti”, comise cu ajutorul statelor Arabe şi Occidentale, prezente de asemenea în sală.

Cele două puteri participante la negocieri, Rusia şi Statele Unite, şi-au manifestat diferenţele de opinii privind guvernul Assad chiar din prima zi, atunci când ar fi trebuit să aibă loc introducerile formale.

Secretarul de Stat american John Kerry a tunat că nu se poate ca Assad să rămână la putere, conform acordului din 2012, şi a cerut formarea unei coaliţii interimare.

Ministrul de Externe rus, Sergei Lavrov a precizat că toate părţile trebuie să aibă un rol şi a criticat interpretarea ”aşa-zis unilaterală” a pactului din 2012.

Discuţiile nu au reflectat contextul privind îngrijorările globale cu privire la războiul din Siria, în urma căruia 130.000 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva milioane au fost evacuate, foarte mulţi oameni fiind obligaţi să fugă din ţară.

Conferinţa nu a lăsat loc de prea mult optimism, mai ales în rândul rebelilor Islamişti din Siria, care i-a catalogat pe liderii opoziţiei drept trădători pentru că au acceptat să fie în aceeaşi cameră cu delegaţia lui Bashar al-Assad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor