Conferinţă aprinsă la Geneva II între guvernul şi opoziţia din Siria
alte articole
Miercuri, la Montreaux s-au desfăşurat negocierile de pace pe tema conflictului sirian. Acestea au adus faţă în faţă, pentru prima oară, ambele tabere din Siria, şi au fost presărate cu discuţii aprinse, în timp ce puterile mondiale şi-au accentuat părerile contrare privind desfiinţarea guvernului Bashar al-Assad, transmite Reuters.
Iniţial a fost stabilit ca negocierile să înceapă de vineri, miercuri fiind programată doar o ceremonie formală la marginea lacului Geneva. În timpul ”discuţiilor” regula de 10 minute susţinută de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a fost ignorată aproape în totalitate.
Liderul Coaliţiei Naţionale Siriene, Ahmed Jarba l-a acuzat pe preşedintele Bashar al-Assad de ”crime de război comise în stil nazist” şi a cerut delegaţiei guvernamentale să semneze, pe loc, un plan pentru cedarea puterii, conform Reuters.
Ministrul de Externe Sirian, Walid al-Moualem a subliniat că nu vor asculta niciodată cererile din exterior, iar apoi s-a folosit de un limbaj colorat pentru a descrie atrocităţile rebelilor ”terorişti”, comise cu ajutorul statelor Arabe şi Occidentale, prezente de asemenea în sală.
Cele două puteri participante la negocieri, Rusia şi Statele Unite, şi-au manifestat diferenţele de opinii privind guvernul Assad chiar din prima zi, atunci când ar fi trebuit să aibă loc introducerile formale.
Secretarul de Stat american John Kerry a tunat că nu se poate ca Assad să rămână la putere, conform acordului din 2012, şi a cerut formarea unei coaliţii interimare.
Ministrul de Externe rus, Sergei Lavrov a precizat că toate părţile trebuie să aibă un rol şi a criticat interpretarea ”aşa-zis unilaterală” a pactului din 2012.
Discuţiile nu au reflectat contextul privind îngrijorările globale cu privire la războiul din Siria, în urma căruia 130.000 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva milioane au fost evacuate, foarte mulţi oameni fiind obligaţi să fugă din ţară.
Conferinţa nu a lăsat loc de prea mult optimism, mai ales în rândul rebelilor Islamişti din Siria, care i-a catalogat pe liderii opoziţiei drept trădători pentru că au acceptat să fie în aceeaşi cameră cu delegaţia lui Bashar al-Assad.