Serviciile secrete occidentale au discutat cu autorităţile siriene escaladarea jihadismului în Siria

Ministrul adjunct de externe sirian Faisal Mekdad.
Ministrul adjunct de externe sirian Faisal Mekdad. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.01.2014

Membrii ai serviciilor secrete din mai multe ţări europene au vizitat în ultimele luni Damascul pentru a analiza cu guvernul sirian creşterea numărului grupurilor jihadiste din Siria, notează joi ziarele ABC şi El Pais.

Informaţia a fost confirmată de ministrul adjunct de externe sirian, Faisal Mekdad, într-un interviu acordat BBC, în care a refuzat să spună care sunt aceste ţări, precizând doar că este vorba de 'multe' ţări. Ziarul The Wall Street Journal (WSJ) a dezvăluit într-un articol că cei care au participat la aceste întâlniri sunt experţi din Marea Britanie, Franţa, Germania şi Spania şi că discuţiile s-au purtat în principal cu Ali Mamlouk, consilierul guvernului sirian pe această temă.

Vizitele în Siria, via Beirut, s-au succedat din noiembrie anul trecut, notează ziarul american, care citează drept surse funcţionari europeni şi din Orientul Mijlociu. Este vorba în orice caz de ţări critice faţă de preşedintele Bashar Al-Assad, dar care în materie de spionaj nu au ezitat să se apropie de regimul de la Damasc.

Mai multe agenţii de informaţii americane şi europene şi-au exprimat preocuparea faţă de fragmentarea opoziţiei siriene, de radicalizarea unor facţiuni precum Al-Nusra - filiala Al-Qaeda din Siria - sau 'Statul Islamic în Irak şi Levant' (EIIL) şi de pătrunderea în teritoriul sirian a unor combatanţi islamici străini care s-au alăturat luptei sunite.

WSJ susţine că responsabilii veniţi la Damasc au cerut informaţii despre cel puţin 1.200 de presupuşi jihadişti care s-ar fi alăturat miliţiilor locale. Preşedintele francez, François Hollande, a confirmat marţi că 700 de persoane au plecat din Franţa pentru a lupta în Siria. Preocuparea Europei este de a preîntâmpina ameninţarea pe care o va presupune întoarcerea în ţara lor de origine a acestor combatanţi.

Potrivit ziarului, este vorba de primele contacte ale acestor ţări de la ruperea relaţiilor cu Siria şi retragerea ambasadorilor de la Damasc. Sursele citate dau asigurări, de asemenea, că discuţiile 's-au axat exclusiv asupra extremiştilor şi extinderii puterii Al-Qaeda în Siria şi că ele nu reprezintă o deschidere diplomatică mai amplă', a mărturisit Faisal Mekdad la postul BBC.

Potrivit adjunctului şefului diplomaţiei siriene, există 'o schismă' între ceea ce 'spun' statele occidentale şi ceea ce 'fac practic' serviciile lor de securitate. Mekdad susţine că 'mulţi au înţeles până la urmă că nu există alternativă la leadershipul preşedintelui Assad' şi că serviciile secrete au avut discuţii asupra modului de a combate grupările jihadiste ale opoziţiei.

Mekdad a confirmat BBC că există 'multe' solicitări ale diplomaţilor care vor să revină la Damasc, unde au rămas doar reprezentanţi ai marilor aliaţi ai lui Assad, precum Rusia sau Irán. Miercuri a ajuns la Damasc ministrul iranian de externe, Mohamed Zarif, pentru o întrevedere cu preşedintele sirian, după ce a făcut o escală în Iordania şi Liban, unde s-a întâlnit cu conducerea miliţiilor şiite Hezbollah care luptă de partea regimului sirian. Contactele cu serviciile secrete sunt primele de la închiderea, majoritatea în 2011, a legaţiilor diplomatice occidentale.

Deocamdată niciun guvern nu a reacţionat la aceste dezvăluiri. Dacă ele sunt adevărate, rămâne de văzut până unde sunt dispuse să meargă aceste naţiuni pentru a face front comun cu Damascul în frânarea jihadismul. Preşedintele Assad a susţinut în nenumărate discursuri că doar el şi armata lui sunt capabili să facă faţă ameninţării integriste cu o anumită garanţie a succesului.

Ţările care se opun regimului Assad şi-au exprimat în ultimele zile nervozitatea şi frustrarea în faţa diferenţelor de opinie care există în interiorul Coaliţiei Naţionale Siriene, recunoscută ca interlocutor legitim. CNS nu a decis încă - o va face vineri - dacă se prezintă la conferinţa de pace de la Geneva, care se desfăşoară la 22 ianuarie în prezenţa reprezentanţilor regimului Assad, în încercarea de a căuta o tranziţie politică paşnică în Siria.

Londra şi Washingtonul au ameninţat cu retragerea ajutoarelor lor, dacă opoziţia refuză să participe. Până acum ajutorul occidental acordat opozanţilor, care oficial era limitat la bani, logistică şi sisteme de comunicare pentru Armata Liberă Siriană - braţul armat organizat - a fost îngheţat în faţa riscului ca furnizarea de echipamente militare să ajungă în mâinile jihadiştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor