Comunitatea din localitatea italiană unde au murit înecaţi trei tineri români le va face o statuie

Trei tineri romani luati de ape in Italia (Captura video)
Redacţia
24.06.2024

Comunitatea din Premariacco, Italia, localitatea unde trei tineri români au murit după ce au fost luaţi de ape, vrea să le facă o statuie pentru ca amintirea îmbrăţişării lor să rămână în memoria colectivă pentru totdeauna.

Locuitorii din Premariacco au trăit tragedia celor trei tineri a căror imagine a făcut înconjurul lumii cu groază dar şi cu implicare: unii au ajutat la servirea meselor pentru salvatorii care-i căutau pe cei trei, alţii au donat dulciuri şi unii s-au alăturat căutărilor.

Mulţi vor păstra în memorie îmbrăţişarea puternică dintre Bianca, Patrizia şi Cristian, cu puţin timp înainte de a-şi întâlni moartea. „Vreau să o imortalizez şi am discutat cu comunitatea română care susţine proiectul de a face o statuie pentru a aminti oricui trece pe aici sensul acelei îmbrăţişări, un semnal extraordinar care îţi mişcă inima, ultimul dar pe care ni-l fac cei trei tineri înainte de a dispărea între valuri”, a declarat primarul localităţii după ce şi trupul neînsufleţit al românului Cristian Molnar, în vârstă de 25 de ani, a fost găsit.

Trupul lui Cristian era căutat în continuare după ce prietenele sale, Bianca Doros şi Patrizia Cormos, au fost deja înmormântate, în urma tragediei din urmă cu 24 de zile, scrie Corriere Della Sera.

Corpul tânărului de 25 de ani a fost găsit într-o grotă subacvatică, sub un bolovan, acoperit de vegetaţie şi lemn. După găsirea corpului neînsufleţit, în oraş a fost din nou decretat doliu.

„Acum, că familia mea are un trup pe care să îl plângă, vreau adevăr şi dreptate pentru Cristian” spune Petru Radu Molnar, fratele mai mare al tânărului de 25 de ani.

„Pe Cristian l-au găsit pompierii de la Unitatea de speologie alpină — explică primarul Michele De Sabata — care şi-au riscat viaţa pentru a-l ajunge şi a-l readuce la suprafaţă. Era sub un bolovan, într-o grotă subacvatică, acoperită şi ascunsă de vegetaţie şi lemn”.

Una dintre numeroasele râpe care pot deveni morminte în câteva secunde. „Era puţin mai la vale faţă de locul unde au fost târâţi cei trei tineri”, explică Luca Cari, purtător de cuvânt al Corpului naţional al pompierilor.

În total, peste 1.500 de oameni ajutaţi de elicoptere, drone şi ambarcaţiuni au fost implicaţi în căutările tânărului de 25 de ani. De multe ori, ei au trebuit să se confrunte cu vremea nefavorabilă, nivelul ridicat al râului sau apele tulburi.

Un efort colectiv care a dus la găsirea lui Cristian, care lucra în Austria în aceeaşi fabrică cu fratele său, Petru Radu, şi venise în Italia pentru a petrece câteva zile cu Bianca. Bianca, o tânără de 23 de ani îşi petrecea vacanţa la Udine cu prietena ei de la universitate, Patrizia, care pe 31 mai trecuse un examen. Erau fericiţi şi au decis să sărbătorească cu o excursie pe Natisone. Aici au coborât pe un mal de pietriş, lângă Podul Roman. În jumătate de oră, însă, viaţa lor a fost spulberată. Imaginea celor trei îmbrăţişaţi, înainte ca apele să îi târască spre moarte, a impresionat milioane de oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor